Er komen geen uitzonderingen op verhoging van laag BTW-tarief

11 oktober 2018 Door redactie

Staatssecretaris Snel van Financiën heeft aangegeven dat er geen uitzonderingen worden opgenomen ten aanzien van de aangekondigde verhoging van het lage BTW-tarief, ook niet voor een eerste levensbehoefte zoals leidingwater.

Per 1 januari 2019 gaat het lage BTW-tarief omhoog van 6 naar 9%. Door een aantal Kamerleden was aan de staatssecretaris van Financiën de vraag gesteld of er geen uitzondering van deze verhoging kon worden gemaakt voor de levering van leidingwater of dat de belasting hierover helemaal afgeschaft kon worden omdat dit een eerste levensbehoefte is. In antwoord op deze vraag gaf Snel aan dat het kabinet niet van plan is om de belasting op leidingwater te verlagen dan wel af te schaffen.

Goederen duurder voor consumenten

Goederen en diensten (tool) worden door de BTW-verhoging duurder voor particuliere consumenten. Onder deze goederen en diensten vallen onder andere voedingsmiddelen, water dus, agrarische goederen, geneesmiddelen, kunst en boeken. Daarnaast vallen de volgende diensten onder dit nieuwe 9% BTW-tarief:

 • reparatie van fietsen, schoenen en kleding;
 • diensten van kappers;
 • werkzaamheden aan woningen;
 • cultuur en recreatie;
 • sport, waaronder zwembaden en sauna’s.

Financiële gevolgen voor mkb groot

De financiële gevolgen voor het mkb kunnen echter ook groot zijn. Dit blijkt uit een Quickscan van MKB-Nederland in samenwerking met brancheorganisaties. Het onderzoek is aangeboden aan staatssecretaris Snel van Financiën.

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

 • BTW berekenen bij betalingskorting?

  Onze onderneming geeft afnemers een betalingskorting als zij de factuur contant afrekenen of uiterlijk binnen 14 dagen betalen. Over welk bedrag moet ik BTW berekenen?

 • Moeten we BTW berekenen over de VOG?

  Onze opdrachtgever betaalt de kosten van een VOG (Verklaring omtrent gedrag) rechtstreeks aan de gemeente. Maar wij als payrollorganisatie houden dit bedrag in bij de...

 • Hoe BTW bij omzetbonus verwerken?

  In het eerste kwartaal van dit jaar wil ik één van mijn trouwe afnemers een omzetbonus verstrekken. Kunt u mij aangeven hoe het zit met de BTW over deze...

Heeft u een vraag over Aangifte BTW?

Esther van Tienen

Belastingconsulent, salarisadviseur

Tax Tigers
Adviseur is nu beschikbaar