‘Ik Kies Bewust’-vinkje op verpakking vanaf nu verboden

23 oktober 2018 Door redactie

Keurmerken en logo’s op een productverpakking blijken niet altijd het effect te hebben waar ze voor zijn geïntroduceerd. Dan is het goed het concept aan te passen of er helemaal mee te stoppen. Dit is nu gebeurd met het ‘Ik Kies Bewust’-vinkje: sinds 18 oktober is dit verboden op nieuw geproduceerde voedingsmiddelen.

Sinds 18 oktober is het ‘Ik Kies Bewust’-vinkje verleden tijd. Fabrikanten mogen het niet meer gebruiken. Het vinkje leidde tot verwarring, mede omdat de producten die het voerden niet per se gezond waren, maar alleen maar gezonder dan concurrerende producten. Bovendien betaalden fabrikanten om het op de verpakking te mogen zetten (tools), zodat er geen sprake was van onafhankelijke toekenning. Er is nog niet besloten of er een alternatief komt en zo ja, hoe dit er dan uit zou komen te zien. Volgens de Consumentenbond (pdf) hebben consumenten een voorkeur voor het Franse systeem – een classificatie van vijf treden met bijpassende kleur – of het Britse systeem. Dat laatste werkt als een stoplicht, met rood voor ongezonde hoeveelheden van een ingrediënt en groen voor een gezonde hoeveelheid.

Groene en blauwe uitvoering 

Het logo met het vinkje werd in 2006 gelanceerd door de Stichting Ik Kies Bewust. Het kende twee uitvoeringen: een groen voor een ‘gezondere keuze binnen deze productgroep’ (basisproducten) en een blauw voor ‘bewuste keuze binnen deze productgroep’ (snacks). Al vanaf het begin was er kritiek, omdat een relatief ongezond product door het gehanteerde systeem toch best een vinkje kon hebben. Hierdoor raakten consumenten in de war. Nu het vinkje is afgeschaft, heeft de Stichting zichzelf opgeheven. Producten met het vinkje die nog in de schappen staan, mogen verkocht worden tot de houdbaarheidsdatum is verlopen.

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over MVO?

Elke Schulting

Adviseur Belonen en Organisatie-ontwerp

STYR & company
Adviseur is nu beschikbaar