Vragen over: voorbereiding op de Brexit

16 januari 2019 Door redactie

De scheiding tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk komt steeds dichterbij. Vanaf 29 maart 2019 willen de Britten geen lid meer zijn van de Europese club. Hoewel nog erg onzeker is hoe de scheiding er uiteindelijk uit gaan zien, is het handig om straks snel te kunnen schakelen als er meer duidelijkheid is. Het is dus nu vast zoeken naar knelpunten.

Wat is de stand van zaken?

In het voorlopige akkoord dat de onderhandelaars hebben gesloten zou er op 29 maart 2019 nog niet al te veel shockerends gaan gebeuren. De Britten blijven na de Brexit binnen de douane-unie (tool) en EU-inwoners in het Verenigd Koninkrijk blijven ongemoeid. Maar dit voorlopige akkoord wankelt. Het Britse Lagerhuis heeft de deal namelijk met een historische meerderheid weggestemd. Nooit eerder kreeg een Britse premier zo veel tegenstemmen: 432. Ook veel partijgenoten van May stemden tegen de deal. Premier May wil nu eerst weer om de tafel met de EU om te zoeken naar een uitweg die wél op een meerderheid kan rekenen in het Lagerhuis, zo heeft ze laten weten. Al met al is het erg onzeker welk pad de Britten gaan bewandelen. Er kunnen nieuwe onderhandelingen volgen met de EU, de Britten kunnen vertrekken zónder verdere afspraken, een nieuw referendum houden onder de Britse bevolking of zelfs het hele Brexit-plan intrekken. Ook uitstel van de Brexit-datum is nog mogelijk, want de deadline komt inmiddels akelig dichtbij. Het Nederlandse kabinet heeft een noodwet opgesteld die de overheid de ruimte geeft om van bestaande wetgeving af te wijken als de Brexit een chaos wordt. Bij een Brits vertrek zonder verdere afspraken worden er bijvoorbeeld opstoppingen in de Rotterdamse haven verwacht en ook problemen voorzien met de levering van medicijnen.

Op welke gebieden kan de Brexit impact hebben?

Het Nederlandse mkb loopt nog niet zo heel hard in de voorbereiding op de Brexit, zo bleek onlangs uit onderzoek. Die afwachtende houding is ook niet heel vreemd, aangezien nog veel onzeker is rond het Britse vertrek uit de EU. Niettemin kunnen organisaties nu al in kaart brengen waar de knelpunten zitten. Daarbij kunnen zij onder meer de volgende aandachtsgebieden nalopen:

  • verkeer van werknemers, goederen en diensten;
  • douanetarieven;
  • fiscale regelingen, zoals het nultarief en de verleggingsregeling in de BTW (tool);
  • bepalingen in contracten met klanten en leveranciers;
  • de bescherming van merken en octrooien.

Wat te doen?

Als de Britten toch buiten de douane-unie komen te staan, dan krijgen exporteurs naar het Verenigd Koninkrijk ook te maken met grenscontroles. De vraag is dus wat dat betekent voor de logistieke keten. Exporteurs (tools) moeten bijvoorbeeld ook aangifte gaan doen, en daar hebben zij een zogeheten EORI-nummer voor nodig. De Nederlandse douane heeft voor organisaties die zich willen voorbereiden een stappenplan op zijn website gezet en een speciale toolkit (pdf) ontwikkeld. Daarnaast is het nuttig om de teksten van contracten, voorwaarden en regelingen die u gebruikt voor het werken met buitenlandse werknemers uit te pluizen. Staat daar dat ze geldig zijn ‘in het buitenland’ of alleen ‘binnen de EU’? In dat laatste geval gelden ze straks dus niet meer automatisch voor het Verenigd Koninkrijk.

Kan ik hulp krijgen bij de voorbereiding?

Zeker. De overheid en belangenorganisaties hebben een hele reeks hulplijnen opgetuigd. Zo kunt u bij het speciale ‘Brexit-loket’ van de Rijksoverheid terecht voor een ‘Brexit Impact Scan’. Dat laat zien welke invloed de maatregelen hebben op de bedrijfsvoering en geeft adviezen. Organisaties die advies inwinnen kunnen de kosten daarvoor mogelijk deels terugkrijgen via de speciale Brexit-vouchers. Voor specifieke vragen over een sector staat de Nederlandse ambassade in Londen paraat.

In de rubriek 'Vragen over' behandelt Rendement een onderwerp waar lezers veel vragen over hebben. Heeft u ook een vraag? Stel deze dan aan de adviseurs van de adviesdesk!

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Internationaal ondernemen en Brexit?

Bart Agerbeek

Belastingadviseur, Partner

Agerbeek Advies
Adviseur is nu beschikbaar