Mkb-ondernemingen minder snel in de verkoop

26 november 2018 | Door redactie

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf wachten langer met de verkoop van de onderneming. Ze willen eerst profiteren van de huidige economische groei en bloei, voordat ze de onderneming te gelde maken. Dat blijkt uit een jaarlijkse enquête van overnamebemiddelaar Marktlink.

Het blijkt dat ondernemingen met 10 tot 200 werknemers meer vertrouwen hebben in de toekomst en de verkoop van de onderneming uitstellen. In 2016 stond 20% open voor verkoop binnen 2 jaar. In 2018 is dit gedaald tot 10%.

Minder aanbod overnamemarkt, veel animo

Nu ondernemers langer wachten is het aanbod van ondernemingen  op de overnamemarkt geslonken. Tegelijkertijd zijn het gouden tijden voor ondernemingen die te koop (tools) staan. Geld is er in overvloed. Er is meer kapitaal voorhanden bij private-equitypartijen en banken bieden weer ruimere financiering. Regelmatig zijn er minstens 25 potentiële kopers voor een onderneming te vinden. Die kopers bieden ook  steeds meer. De koopsommen zijn met 10 tot 20% gestegen. Vooral detacheerders, uitzenders en werving- & selectiebureaus zijn meer geneigd tot verkoop dan gemiddeld. Dat komt omdat de vraag naar flexibele arbeid nu hoog is, maar ze ook rekening (moeten) houden met mindere tijden.

Ondernemers kennen waarde van de onderneming amper

Uit de enquête blijkt dat veel ondernemers geen idee hebben wat hun onderneming waard is. Zij denken dat het personeelsbestand, klantenbestand, de reputatie en winst (tool) belangrijk zijn, terwijl kopers juist kijken naar geldstromen, groei en het zittende management. In deze goede economische tijd worden ondernemingen gemiddeld gewaardeerd op zes maal het bruto bedrijfsresultaat (ebitda), met uitschieters tot 10 à 11. Het zijn juist strategische kopers die bereid zijn ver te gaan met hun biedingen. Vooral ICT-ondernemingen in de zijn gewild.