OK stelt OR gemeente Maastricht in gelijk om verplaatsing ambtenaren

26 november 2018 | Door redactie

De Ondernemingskamer (OK) heeft de gemeente Maastricht tot de orde geroepen. De gemeente Maastricht wilde werknemers overplaatsen naar een Shared Service Centrum Zuid-Limburg maar vroeg de ondernemingsraad (OR) niet om advies. De OK heeft nu bepaald dat de OR alsnog advies over de overplaatsing moet geven.

De gemeenten Maastricht, Sittard-Geleen en Heerlen willen een gezamenlijk servicecentrum inrichten, het Shared Service Centrum Zuid-Limburg. Dit centrum moet verschillende diensten aan de drie gemeenten leveren. Door de inrichting van het centrum zouden zo’n 100 ambtenaren een nieuwe werkplek krijgen in Heerlen in plaats van in Maastricht. De OR gaf meerdere keren aan zich niet te kunnen vinden in het voorgenomen besluit maar de gemeente negeerde het OR-advies (tool) en zette de plannen toch door.

OK verwijst gemeente Maastricht terug naar overleg

De OR van de gemeente Maastricht tekende in oktober beroep aan bij de OK tegen het besluit om ambtenaren over te plaatsen. Volgens de OR leidt het Shared Service Centrum niet tot een kostenbesparing. Ook betwijfelt de OR of de kwaliteit van de dienstverlening verbetert met de inrichting van het servicecentrum. De OK heeft de gemeente Maastricht nu teruggefloten. De gemeente mag het servicecentrum niet inrichten en moet eerst in overleg met de OR. .

OR kan beroep aantekenen als ondernemer geen advies vraagt

De OR heeft adviesrecht (tool) over een belangrijke wijziging in de organisatie van de onderneming (artikel 25, lid 1e van de Wet op de Ondernemingsraden (WOR)). Als de bestuurder een besluit neemt zonder de OR om advies te vragen, kan de OR beroep aantekenen bij de OK (artikel 26, lid 1 WOR). De OR kan ook beroep aantekenen bij de OK als de bestuurder een advies niet of niet geheel volgt. Een andere situatie waarin de OR beroep kan aantekenen, is als na het advies nieuwe feiten of omstandigheden bekend worden, die tot een ander OR-advies zouden leiden.