Ontwikkelfases van een team bepalen rol leidinggevende

5 december 2018 Door redactie

Een leidinggevende heeft soms een flinke kluif aan het smeden van een goed functionerend team. Niet elke groep mensen die hij onder zijn hoede krijgt, zal namelijk direct goed kunnen samenwerken. Dat moet groeien. Er zijn vier fasen in de ontwikkeling van een team.

Bij personeelswisselingen binnen een team, of het nu om de manager gaat of de teamleden, zal de dynamiek binnen de groep veranderen. Om te voorkomen dat de teamprestaties eronder lijden, is het aan de manager om de samenwerking binnen het team te bevorderen. Dit kan hij doen aan de hand van de fase waarin een team zich bevindt. Elke fase heeft zo haar aandachtspunten:

 • De vormingsfase: de groep is nog geen team. Er heerst een wat afwachtende houding, werknemers kijken wie de leiding neemt en de sociale structuur begint zich af te tekenen. De leidinggevende geeft in deze fase richting en vertelt wat er moet gebeuren.
 • De strijdfase: de teamleden gaan de posities verdelen en verdedigen en de waarden en normen van de groep bepalen. De leidinggevende begeleidt en coacht dit proces.
 • De vaststellingsfase: de rollen, normen, waarden en posities worden definitief vastgesteld en de groep gaat aan het werk. Ook hier begeleidt en coacht de leidinggevende de uitvoering van taken.
 • De prestatiefase: het echte werk begint. De leidinggevende delegeert taken (tool) en stuurt bij waar nodig.

Regelmatig overleg nodig

Los van de fases is het zinvol dat het team regelmatig overlegt om de stand van zaken te bespreken. Dan kan het team onder leiding van de manager meteen taken (her)verdelen. Naast dit reguliere overleg (tool) is het belangrijk om geregeld stil te staan bij het grotere geheel en vooruit te kijken. Tot slot zijn frequente evaluaties van doelen en planningen middelen voor de manager om zijn team goed te laten functioneren.

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

 • Coachend leidinggeven
  • Videocollege 31 minuten

  U staat voor de uitdagende opgave om leiding te geven aan een team of een organisatie. Leidinggeven kan op verschillende manieren. Een leiderschapsconcept dat de laatste jaren steeds...

 • Delegeren
  • Videocollege 15 minuten

  Als leidinggevende houdt u graag zelf de touwtjes in handen. Bedenk echter wel dat controlegedrag zich vroeg of laat tegen u keert. Deze cursus is bestemd voor leidinggevenden die het...

 • Professioneel slechtnieuwsgesprek voeren
  • Videocollege 19 minuten

  Vroeg of laat komt u er als leidinggevende of als werkgever voor te staan: u moet iemand van uw werknemers wegsturen. U moet dan een slechtnieuwsgesprek voeren. Zo’n gesprek wilt...

Heeft u een vraag over Leidinggeven?

Hilde Vossen

Veranderspecialist

De Veranderspecialist
Adviseur is nu beschikbaar