Tweede uitgave Nieuwsbrief Loonheffingen 2019 online

6 december 2018 Door redactie

Op 5 december heeft de Belastingdienst drie nieuwe onderwerpen toegevoegd aan de Nieuwsbrief Loonheffingen 2019. Die gaan over gunstigere regels voor de ouderenkorting, de vrijwilligersvergoeding en het recht op loonkostenvoordeel. Daarnaast is wat informatie uit de eerste uitgave uitgebreid of aangepast.

De nieuwe informatie voor de loonheffingen wordt in aanloop naar een nieuw kalenderjaar in stapjes vrijgegeven. In juli zette de Belastingdienst de eerste uitgave van de Nieuwsbrief Loonheffingen 2019 al live. Op 5 december verscheen de tweede uitgave. Daarin is wat informatie aangevuld en komen drie nieuwe onderwerpen aan bod.

Voorwaarden LKV's aangepast

Ten eerste staat de aangekondigde wijziging in de voorwaarden om in aanmerking te komen voor loonkostenvoordelen (LKV's) in de nieuwsbrief. In plaats van een kalendermaand is voor het recht op LKV per 2019 een maand het uitgangspunt. In de praktijk wordt deze regel al sinds 1 oktober toegepast.

Hogere ouderenkorting en vrijwilligersvergoeding

De tweede uitgave van de Nieuwsbrief bevat ook de nieuwe bedragen die per 2019 gelden voor de vrijwilligersregeling. Deze maatregel werd op Prinsjesdag al aangekondigd. Daarnaast gaat de ouderenkorting omhoog van € 1.418 naar € 1.596 voor een inkomen tot € 36.783. Bij een hoger inkomen wordt de ouderenkorting afgebouwd met 15% van het verschil tussen het inkomen en € 36.783. Daarmee heeft een werknemer vanaf een inkomen van € 47.423 geen recht meer op ouderenkorting.

Meer informatie over verloonde uren bij stukloon

Op een paar punten is de informatie die in de eerste uitgave van de Nieuwsbrief Loonheffingen 2019 stond verduidelijkt of aangepast. Zo is de informatie over het aanvragen van een woonplaatsverklaring aangepast en is de informatie over het bepalen van de verloonde uren bij stukloon uitgebreid. Verder is bij de nieuwe regels voor de bijtelling van auto's zonder CO2-uitstoot toegevoegd dat de nieuwe uitzondering niet geldt voor auto's die rijden op waterstof.
De informatie uit de Nieuwsbrief Loonheffingen 2019 (pdf) wordt opgenomen in het Handboek Loonheffingen 2019 dat begin 2019 beschikbaar is.

 

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

 • Bewaarplicht: Bewaartermijnen
  • Videocollege 6 minuten

  In deze korte cursus wordt er ingezoomd op de bewaartermijnen. U heeft als organisatie te maken met wettelijke bewaartermijnen. De Belastingdienst moet namelijk de tijd hebben om uw...

 • Bewaarplicht: Loonadministratie
  • Videocollege 8 minuten

  Deze korte cursus gaat in op de bewaareisen rondom de loonadministratie van de Belastingdienst. Er gelden een aantal voorwaarden als u de loonadministratie niet binnen uw eigen organisatie...

 • Uitdiensttreding van werknemers
  • Videocollege 7 minuten

  In de cursus Uitdiensttreding van werknemers staan de financiële en fiscale kant van het einde van een dienstverband centraal. Er komt namelijk meer kijken bij een eindafrekening...

Heeft u een vraag over Loonadministratie?

Bart Agerbeek

Belastingadviseur, Partner

Agerbeek Advies
Adviseur is nu beschikbaar