Het jaar zakelijk uitluiden zonder kater

20 december 2018 Door redactie

Grote kans dat er in uw organisatie aan het eind van deze maand een kerstreceptie, kerstborrel of kerstetentje wordt georganiseerd. Een gezellig samenzijn is een goede manier om het jaar af te sluiten. Het is zaak om ervoor te zorgen dat dit niet uit de hand loopt.

Onder het genot van een biertje, glas wijn of zelfs champagne wordt in veel organisaties gezamenlijk het jaar uitgeluid. Na een jaar hard werken hebben uw medewerkers wel een leuk kerstfeestje verdiend. Het is echter de vraag of de werkgever de aanwezigheid op het kerstfeestje verplicht moet stellen. Uit recent onderzoek in opdracht van Acties.nl blijkt dat meer dan een derde van de Nederlandse werknemers de jaarlijkse kerst- of nieuwjaarsborrel als verplichte kost ziet. Zo'n 20% heeft zich wel eens ziek gemeld om eronderuit te komen. 

Spijt van gedrag tijdens kerstfeest

Het gebeurt maar al te vaak dat werknemers tijdens een zakelijke (kerst)borrel iets te diep in het glaasje kijken. Aangeschoten werknemers kunnen niet alleen een slechte indruk maken op hun leidinggevende, ook collega’s zijn niet altijd gecharmeerd van dronkenmanspraat. Wangedrag op een bedrijfsborrel – onder invloed van alcohol – kan slecht uitpakken.Uit het onderzoek blijkt dat 8% van de ondervraagden wel eens spijt heeft gehad van het gedrag op het kerstfeest van de zaak. Dat is iets om rekening mee te houden: de volgende werkdag moet iedereen nog steeds door één deur kunnen.

Regel vervoer voor beschonken werknemers

Met deze zaken in het achterhoofd loopt de kerstborrel niet uit de hand:

  • Als leidinggevenden te veel drinken, denken werknemers misschien dat dit normaal is. Goed voorbeeld doet goed volgen.
  • Laat maximaal twee glazen alcohol per werknemer schenken.
  • Regel waar nodig het vervoer naar huis, zodat werknemers niet beschonken achter het stuur plaatsnemen. Denk aan carpoolen, taxi's of een busje.
  • Alcohol op een zakelijke borrel is niet verplicht. Luxe sapjes en alcoholvrije cocktails vormen een prima alternatief.

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Kerst op het werk?

Henk ten Hove

Senior Salarisadviseur

216 Accountants
Adviseur is nu beschikbaar