Verplicht maximum van twee uur beeldschermwerk vervalt

8 januari 2019 | Door redactie

De verplichting in het Arbobesluit om beeldschermwerk maximaal twee uur achter elkaar te laten duren is per 1 januari vervallen. Het gewijzigde Arbobesluit bepaalt nu dat beeldschermwerk op gezette tijden wordt afgewisseld door ander werk of een pauze.

De overheid heeft de absolute norm van maximaal twee uur beeldschermwerk (tool) afgeschaft omdat deze niet meer past bij de huidige manier van werken met verschillende soorten schermen. Werknemers werken vaak met een desktopcomputer, maar ook met een tablet, een mobiele telefoon of een laptop. Zij werken hierbij niet altijd aan een bureau, en de werktijd is niet altijd van negen tot vijf uur.

Afwisseling blijft het devies voor beeldschermwerk

Beeldschermwerk brengt een aantal risico’s met zich mee, zoals oog- en stressklachten. Ook lopen werknemers door beeldschermwerk de kans om klachten aan armen, schouders en nek te ontwikkelen. De laatste jaren is ook duidelijk geworden wat de risico’s zijn van langdurig zitten, wat beeldschermwerk in de regel met zich meebrengt. Om deze risico’s te beperken, blijft het nodig om beeldschermwerk af te wisselen met ander werk of een pauze. TNO heeft de Checklist ‘Beter achter je schermen’ ontwikkeld om werkgevers en werknemers te ondersteunen bij de inrichting van de werkplek.

Werknemers moeten in beweging komen

Werknemers die beeldschermwerk doen, zitten vaak langdurig aan hun bureau. Het gebruik van een zit-stabureau kan een oplossing zijn voor de negatieve gevolgen van langdurig zitten. Hier is echter wel goede voorlichting bij nodig. Ook langdurig staan kan klachten met zich meebrengen. Het gaat er vooral om dat werknemers regelmatig in beweging komen en niet te lang in één houding zitten of staan. Zo adviseren deskundigen om niet langer dan een uur achter een zit-stabureau te staan.