Help buitenwerkers zich te beschermen tegen zon

17 juni 2021 | Door redactie

Overmatige en onbeschermde blootstelling aan zonneschijn is de belangrijkste veroorzaker van huidkanker. Omdat ook werknemers die in de buitenlucht werken, recht hebben op een veilige werkomgeving, moet de werkgever hiervoor actie ondernemen.

Werknemers die te lang onbeschermd in zonlicht verblijven, lopen meer risico op huidkanker. Het is dan ook zaak dat uw organisatie voldoende maatregelen neemt om werknemers te beschermen tegen de zon en haar uv-straling. Zeker bij veel buitenwerk is een beleid hiervoor essentieel. Eerst moet de werkgever een aanpak proberen waarbij het risico helemaal vermeden kan worden. Als dat niet of niet helemaal mogelijk is, moet hij persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar stellen en voorlichting geven. Veel werkgevers en werknemers hebben hier te weinig aandacht voor.

Beschermen tegen de zon

Zorg ten eerste voor goede beschermende kleding waarmee de werknemer zijn lichaam grotendeels kan bedekken. Denk hierbij ook aan bedekking voor het hoofd, zoals een hoed en een uv-bestendige zonnebril. Ook het verstrekken van zonnebrandmiddel is een goed idee. De beschermingsfactor is dan wel belangrijk. Als richtlijn voor Nederland geldt factor 30, maar liever nog factor 50. Dit hangt ook af van het huidtype van de werknemer; een lichte huid is kwetsbaarder. Zorg in elk geval voor een zonnebrandmiddel dat zowel beschermt tegen uv-b-straling (verbranding en huidkanker) als uv-a-straling (huidveroudering).

Blootstelling voorkomen

Beter is het nog als blootstelling aan de zon voorkomen kan worden. Het heeft in de zomer de voorkeur om geen buitenwerkzaamheden in te plannen tussen 11.00 en 15.00 uur, als het zonlicht op zijn sterkst is. Werknemers zouden dan niet langer dan zo'n drie uur per dag blootgesteld moeten zijn aan de zon. 

Ook verbranden zonder rechtstreekse zon

In sommige situaties kan de werkgever middelen regelen die voor schaduw zorgen, zoals zonneschermen of parasols. Houd er wel rekening mee dat werknemers, ook als het bewolkt is of de werkgever een scherm heeft geregeld, nog steeds kunnen verbranden. Ongeveer 80% van de zonnestralen gaat door wolken of mist heen. Een parasol of zonnescherm houdt maximaal 50% van de uv-stralen tegen. Ook als het niet echt stralend zonnig weer is, moet de werkgever voor beschermingsmiddelen zorgen.

 

Meer informatie over werken in extreem weer vindt u in de toolbox Veilig werken bij extreem weer regelt u in zes stappen.

Bijlagen bij dit bericht