Niet uitbetalen van bonus aan ex-werknemer mag

30 januari 2019 | Door redactie

De voorwaarde om een bonus alleen te geven aan werknemers die op het moment van betalen in dienst zijn, is niet in strijd met goed werkgeverschap. Werknemers moeten wel van die voorwaarde op de hoogte zijn. Dat blijkt uit een recente zaak van Hof Den Bosch.

Het gerechtshof stelde een werkgever in het gelijk bij een geschil over het niet uitbetalen van een bonus. Hoewel de werknemer in kwestie op grond van zijn prestaties in aanmerking kwam voor een bonus, golden hiervoor bij de organisatie bepaalde voorwaarden. Zo moest de werknemer in dienst zijn op het moment dat de bonus aan hem werd uitbetaald. Dat was voor deze werknemer, die pas ontslag genomen had, niet het geval, dus liep hij zijn bonus mis. De werknemer meende deze voorwaarde niet te kennen en spande een rechtszaak aan.

Voorwaarden bonus schriftelijk doorgeven

Deze werknemer stelde dat hij niet wist van de voorwaarde zoals die beschreven was in de bonusregeling van de organisatie (tool). Hij had er wel een brief over ontvangen, maar die verwees naar een bijlage die niet was bijgevoegd. Omdat de werknemer in het managementteam zat en bovendien eerder al vergelijkbare bonussen had gekregen, vond het hof dat de werknemer de bijlage best zelf had kunnen opvragen.

Niet in strijd met goed werkgeverschap

Het hof concludeerde dat het niet uitbetalen van een bonus aan een werknemer die niet meer in dienst was, niet in strijd was met het beginsel van goed werkgeverschap, aangezien de voorwaarde in voorgaande jaren ook voor andere werknemers gold. Ook vond het hof het doel van de voorwaarde redelijk, namelijk het in dienst houden van werknemers. De werknemer werd daarnaast gewezen op het feit dat hij zelf ontslag had genomen, wat betekende dat er van willekeur door de werkgever geen sprake kon zijn.
Gerechtshof ’s-Hertogenbosch, 15 januari 2019, ECLI (verkort): 86