Vaker vertrouwenspersoon aangesteld na #Metoo

5 februari 2019 | Door redactie

Organisaties stellen vaker een vertrouwenspersoon aan door de #Metoo-beweging. Dit concludeert de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV). Bijna de helft van de vertrouwenspersonen zegt vaker gesprekken te voeren over seksueel overschrijdend gedrag. Dat inderdaad sprake was van seksueel overschrijdend gedrag, werd echter even vaak geconcludeerd als in voorgaande jaren.

Uit een peiling onder de 1.200 leden van de LVV in november vorig jaar blijkt dat er sinds de #Metoo-beweging meer vacatures verschijnen voor een vertrouwenspersoon. Volgens de LVV zal het niet lang meer duren voordat de uitbreiding van het aantal vertrouwenspersonen ook tot meer meldingen van ongewenst gedrag bij vertrouwenspersonen leidt. Een nieuw aangenomen vertrouwenspersoon moet vaak nog een gerichte opleiding volgen en het duurt even voordat hij in de organisatie is ingeburgerd.

LVV: Vertrouwenspersonen moeten wettelijke bescherming krijgen

Onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) liet vorig jaar zien dat grofweg de helft van de organisaties in Nederland een vertrouwenspersoon heeft aangesteld. Van de organisaties met 100 of meer medewerkers heeft 92% een interne of externe vertrouwenspersoon in dienst. Bij organisaties met 50 tot 99 werknemers is dit 87%. Bij organisaties met 10 tot 49 en minder dan 10 werknemers is dit respectievelijk 69% en 28%. De LVV vindt dat het voor organisaties met minimaal 50 werknemers wettelijk verplicht zou moeten zijn om een vertrouwenspersoon in dienst te hebben. Ook zouden vertrouwenspersonen wettelijke bescherming tegen benadeling moeten krijgen, net als leden van een ondernemingsraad of een personeelsvertegenwoordiging.

Vertrouwenspersoon kan de-escalerend werken

Het is volgens de LVV nog altijd lastig om seksueel overschrijdend gedrag bespreekbaar te maken. Je hierover uitspreken is een risico. Toch bleek onlangs uit cijfers van het Centraal Bureau van Statistiek dat één op de vijf werknemers intimidatie van externen ondervindt. Bij werknemers in de zorg of welzijn was dit maar liefst 52%. Uit het onderzoek van SZW van vorig jaar kwam naar voren dat de vertrouwenspersoon de-escalerend kan werken. Hoe eerder de vertrouwenspersoon bij ongewenst gedrag wordt betrokken, hoe eerder de betreffende werknemers een oplossing kunnen vinden. Volgens het onderzoek van SZW is de bekendheid van de vertrouwenspersoon binnen organisaties nog een punt van aandacht.