Reclamecode voor Voedingsmiddelen aangescherpt

5 februari 2019 Door redactie

Op 1 februari is de Reclamecode voor Voedingsmiddelen strenger geworden. Vooral de allerjongsten moeten hierdoor beter beschermd worden. Bedrijven krijgen maximaal 17 maanden om de aanpassingen door te voeren in hun bedrijfsvoering.

Voedselproducenten mogen geen kinderidolen meer gebruiken op hun verpakkingen of op hun reclamemateriaal in winkels. Dat geldt als ze producten maken die niet voorkomen op de Schijf van Vijf. Dit is de belangrijkste aanscherping van de Reclamecode voor Voedingsmiddelen, en de wijziging is op 1 februari van kracht geworden. Producten met afbeeldingen van kinderhelden die kinderen onder de 7 jaar als doelgroep (tool) hebben, mogen zelfs helemaal niet meer worden ingezet. De producenten die met deze regel te maken krijgen, hebben maximaal 17 maanden om de aangescherpte regels door te voeren in hun bedrijfsvoering.

Regels voor oudere kinderen ruimer

Er zijn natuurlijk ook voedingsmiddelen die wél voorkomen op de Schijf van Vijf. Voor die producten mogen ook volgens de strengere regels kinderhelden soms nog wel worden ingezet. Dat mag als het kind waar de reclame voor bedoeld is qua leeftijd tussen de 7 en 13 jaar is. Zowel verpakkingen als reclame-uitingen in de winkel (point of sale-materiaal) kunnen dan opgesierd worden door karakters die populair zijn bij deze doelgroep, bijvoorbeeld karakters uit de Marvelstudio, de game Fortnite of de reeks Transformers.

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

  • Wat is themareclame?

    Themareclame is reclame die gebaseerd is op een bepaald onderwerp dat elke keer weer herhaald wordt. Bij dit soort reclame wordt geen prijs of korting genoemd. Themareclame...

  • Welke soorten reclame zijn er?

    Er zijn verschillende soorten reclame, zoals: themareclame; actiereclame; introductiereclame; collectieve reclame; joint promotion; ideële reclame; in-scriptsponsoring; onbaatzuchtige...

Heeft u een vraag over Reclame?

Richard van Berkel

Directeur en adviseur

LVB Networks
Adviseur is nu beschikbaar