Vierde uitgave Nieuwsbrief Loonheffingen 2019 online

20 februari 2019 Door redactie

De Belastingdienst heeft vier nieuwe onderwerpen toegevoegd aan de laatste uitgave van de Nieuwsbrief Loonheffingen 2019, zoals het onbelast vergoeden van de studiekosten van kinderen van werknemers. Daarnaast zijn er aanpassingen doorgevoerd.

In juli 2018 zette de Belastingdienst de eerste uitgave van de Nieuwsbrief Loonheffingen 2019 al online. Nu is de vierde uitgave verschenen met een aantal aanpassingen en correcties op de vorige uitgave. Ook komt er een aantal nieuwe onderwerpen aan bod, waarvan over één punt de Belastingdienst voor het eerst communiceert.

Nieuwe criteria en tarieven 2019

Al eerder maakte de Belastingdienst de volgende veranderingen per 1 januari 2019 bekend:

Belastingvrije studietoelage kinderen

De Belastingdienst noemt daarnaast drie manieren waarop het onbelast vergoeden van studiekosten van kinderen van werknemers mogelijk zou zijn. Werkgevers kunnen hiervoor een vergoeding aan de werknemer geven en deze als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte (tools) aanwijzen, of ze kunnen een toelage die onder het maximum voor de algemene heffingskorting van € 2.477 direct aan het kind zelf onbelast toekennen. Daarnaast kunnen uitkeringen uit een studiefonds onder bepaalde voorwaarden – genoemd in het Handboek Loonheffingen 2019 (tool) – onbelast worden gedaan.

Maximale uurvergoedingen vrijwilliger

Op een paar punten is de informatie die in de vorige uitgave van de Nieuwsbrief Loonheffingen 2019 stond ook aangepast. De uitleg over het aanvragen van een woonplaatsverklaring bij de fiscus is verwijderd, omdat een werkgever zelf moet bepalen van welk land de werknemer inwoner is.
De verhoogde maximale uurvergoedingen voor vrijwilligers zijn toegevoegd aan de nieuwsbrief; tot 22 jaar is dat: € 2,75 per uur; voor 22 jaar en ouder: € 5,00 per uur.
De Belastingdienst neemt de informatie uit de Nieuwsbrief Loonheffingen 2019 (pdf) zo spoedig mogelijk op in het Handboek Loonheffingen 2019.

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

 • Bewaarplicht: Bewaartermijnen
  • Videocollege 6 minuten

  In deze korte cursus wordt er ingezoomd op de bewaartermijnen. U heeft als organisatie te maken met wettelijke bewaartermijnen. De Belastingdienst moet namelijk de tijd hebben om uw...

 • Bewaarplicht: Loonadministratie
  • Videocollege 8 minuten

  Deze korte cursus gaat in op de bewaareisen rondom de loonadministratie van de Belastingdienst. Er gelden een aantal voorwaarden als u de loonadministratie niet binnen uw eigen organisatie...

 • Uitdiensttreding van werknemers
  • Videocollege 7 minuten

  In de cursus Uitdiensttreding van werknemers staan de financiële en fiscale kant van het einde van een dienstverband centraal. Er komt namelijk meer kijken bij een eindafrekening...

Heeft u een vraag over Loonadministratie?

Bart Agerbeek

Belastingadviseur, Partner

Agerbeek Advies
Adviseur is nu beschikbaar