Een kwart van de mkb’ers vindt moeilijk kapitaal

1 maart 2019 | Door redactie

Meer dan een kwart van het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (mkb) heeft moeite met het aantrekken van voldoende kapitaal, blijkt uit onderzoek onder ruim duizend Nederlandse mkb-ondernemers. De helft van de deelnemers aan dit onderzoek is daarnaast van mening dat financieringstekorten een negatieve invloed hebben op hun ondernemerschap.

Voor maar liefst 28% van het Nederlandse mkb kost het veel moeite om voldoende kapitaal aan te trekken voor hun onderneming. Voor ondernemingen uit het zuiden van Nederland is het volgens het onderzoek het lastigst om voldoende financiering te vinden. Van hen had 33% moeite met het aantrekken van kapitaal, gevolgd door het westen (29%), het oosten (24%) en het noorden (22%).

Vooral problemen in de bouw en de retail

Van de deelnemers aan het onderzoek gaf 48% aan dat financieringsproblemen een negatieve invloed hebben op hun ondernemerschap. Dit speelt vooral in de bouw (60%) en de retail (54%), gevolgd door de zakelijke dienstverlening (46%), informatie en communicatie (44%), en transport en logistiek (42%). 

Crowdfunding en alternatieven

Heeft een onderneming de ambitie om te groeien, maar lukt het niet om de benodigde financiering rond te krijgen, dan biedt alternatieve financiering (tool) mogelijk uitkomst. In 2018 werd bijna de helft meer kapitaal opgehaald met crowdfunding (tools) dan het jaar ervoor (329 miljoen euro). Desondanks vindt het merendeel (54%) van de ondervraagde mkb’ers deze en andere vormen van alternatieve financiering vooralsnog te onbetrouwbaar. Organisaties in de transport en logistiek (79%) twijfelen het meest, gevolgd door de bouw (60%), de retail (59%), de informatie en communicatie (47%), en de zakelijke dienstverlening (41%).

Geen vertrouwen in online leningen

Wat online leningen betreft, zegt ongeveer de helft van de ondervraagde mkb’ers liever geen lening af te sluiten bij een partij zonder fysieke kantoren. Ondernemers uit het zuiden van Nederland (57%) zijn de grootste tegenstanders van online kredietverstrekkers, gevolgd door het oosten (53%), het westen (46%) en het noorden (45%).
De belangrijkste reden voor het niet afsluiten van een online lening, is het gebrek aan persoonlijk contact. Desondanks gelooft meer dan de helft van de ondervraagden (53%) dat online tools betere risico-inschattingen maken dan medewerkers van financiële instellingen. Meer dan de helft (58%) van hen deelt de benodigde input voor een goede risicoanalyse, waaronder onderdelen van de bedrijfsadministratie, echter liever niet online.

Verbeteren toegang tot alternatieve financieringsmogelijkheden

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van mkb-financieringsplatform October onder 1.059 Nederlandse mkb-ondernemers. October is één van de oprichters van de stichting MKB-Financiering, die als doel heeft de toegang tot alternatieve (non-bancaire) financieringsmogelijkheden voor ondernemers te verbeteren. Deze stichting wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.