Autoriteit Persoonsgegevens gaat handhaven tegen cookiemuur

8 maart 2019 Door redactie

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft aangekondigd te gaan handhaven bij websites die het model van de cookiemuur gebruiken om toestemming van gebruikers voor het plaatsen van cookies af te dwingen. Afgedwongen toestemming is onder de AVG niet toegestaan.

Er zijn veel sites die een cookiemuur hebben ingesteld. De bezoeker kan die site dan alleen binnen als hij de cookies accepteert. Weigert hij, dan blijft de deur dicht. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft laten weten dat deze aanpak in strijd is met de AVG (tool). Daarom gaat zij nu handhaven. Het belangrijkste probleem bij de cookiemuur is dat toestemming voor het plaatsen van cookies ermee wordt afgedwongen. Het accepteren van cookies is namelijk een voorwaarde voor sitebezoek. Dat is in strijd met de AVG, die stelt dat een bezoeker vrijelijk toestemming moet kunnen geven.

Informatiebalk met keuze voldoet

Het is voor sites overigens niet verboden om tracking cookies te plaatsen. Hiermee worden bezoekers gevolgd over het internet. Bezoekers moeten echter de mogelijkheid hebben om tracking cookies te weigeren zonder van de site geweerd te worden. Volgens de AP voldoet een informatiebalk of pop-up met een duidelijke keuze tussen ‘ja’ en ‘nee’. De AP stelt dat een site wel het recht heeft om de bezoeker die op ‘nee’ klikt vervolgens door te sturen naar een betaalde variant van de website. In ruil voor betaling wordt hij dan gevrijwaard van tracking cookies.

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Wet- en regelgeving voor ondernemers
    • Videocollege 29 minuten

    De cursus 'Wet en regelgeving voor ondernemers' bespreekt achtereenvolgens de hoofdzaken van de Arbowet, de Wet bescherming persoonsgegevens, Regelgeving voor bedrijf en omgeving en...

  • Meldplicht datalekken
    • Videocollege 7 minuten

    De meldplicht datalekken geldt sinds 1 januari 2016. Het houdt in dat uw organisatie een melding moet doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens zodra er sprake is van een ernstige...

  • AVG: een introductie
    • Videocollege 14 minuten

    De AVG is vanaf 25 mei 2018 van toepassing en iedere organisatie moet hieraan voldoen. Onderschat niet de aanpassingen die uw organisatie hiervoor moet doen, want het zal een grote...

Heeft u een vraag over Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)?

Jan Pieter Schuitema

IT-jurist

IT-jurist
Adviseur is nu beschikbaar