Intern kennis delen door zelf een training te organiseren

13 maart 2019 | Door redactie

Met een interne training kan een leidinggevende een lesprogramma ontwikkelen dat precies aansluit bij de behoeften van de organisatie en de werknemers. Er moet voldoende inhoudelijke en didactische kennis in huis zijn om de kennissessies in goede banen te leiden, maar een goede coördinatie is misschien wel belangrijker.

Als de manager besluit zelf een training of kennissessie te organiseren voor andere afdelingen, is het verstandig om voorafgaand aan de training de leerdoelen vast te stellen. Dit doet hij door te bepalen wat werknemers aan het eind van de training echt moeten weten. Om vervolgens draagvlak te creëren voor de training is overleg met de werkgever en eventueel andere leidinggevenden nodig. Samen bepalen ze de uiteindelijke leerdoelen, afgezet tegen het huidige kennisniveau van werknemers. Daarna kan de manager de beste lesmethode kiezen en eventuele hulpmiddelen. Tot slot is er input nodig van werknemers en leidinggevenden op het gebied van veelvoorkomende praktijksituaties, die de training nog relevanter zullen maken.

Training moet aansluiten bij leerdoelen

Zodra er een opzet is voor het lesprogramma loopt de manager deze na samen met een aantal collega’s. Het zou zonde van de tijd en energie zijn als de inhoud of aanpak van het lesprogramma toch onvoldoende recht doet aan de leerdoelen. Dit is het moment om de training nog bij te stellen als dat nodig is. Vergeet tot slot niet om de werknemers tijdig op de hoogte te stellen (tool) van de training, zowel over de inhoud als over het aanmeldproces en de voorbereiding. Op die manier wordt de eigen training een succes.

Bijlagen bij dit bericht

Opleiden
E-learning | VideoCollege 29 minuten