Facebook verliest Nederlandse gebruikers, Instagram stijgt

13 maart 2019 Door redactie

Organisaties die inzetten op social media bij het bereiken van hun doelgroepen, kunnen er niet meer blind van uitgaan dat ze goed zitten als ze vertegenwoordigd zijn op Facebook. Facebook verliest gebruikers in Nederland en daarvan lijkt vooral Instagram te profiteren.

De afgelopen periode besloten 240.000 Nederlanders Facebook voorgoed vaarwel te zeggen. Zij verwijderden hun account. Voor nog eens 400.000 personen ging het opheffen van het account net iets te ver, maar zij loggen niet meer in. In totaal daalde het aantal Nederlandse Facebookgebruikers met 6%. Dat geldt vooral voor Nederlanders jonger dan 40 jaar. Nog maar 30% van de 15 - 19-jarigen zegt Facebook dagelijks te gebruiken, een daling van 13% ten opzichte van 2018. Het gebruik in de leeftijdsgroep 20 - 39 daalde van 67% naar 58%. Instagram profiteerde, want het aandeel Nederlandse gebruikers bij dit platform steeg met 20%.

Vertrouwen daalt in alle leeftijdsgroepen

Deze cijfers zijn afkomstig uit het Nationale Social Media Onderzoek 2019 van Newcom. Daaruit blijkt dat Facebook (tool) op dit moment zo rond de 10 miljoen Nederlandse gebruikers heeft, en Instagram ongeveer de helft daarvan. Verder blijkt de trend van een dalend vertrouwen in social media door te zetten: het vertrouwen is in alle leeftijdsgroepen gedaald.

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Online marketing
    • Videocollege 29 minuten

    Als u een website heeft, wilt u natuurlijk graag dat mensen deze bezoeken. U kunt natuurlijk adverteren via de traditionele printmedia, maar tegenwoordig zijn er efficiëntere middelen....

  • ROI berekenen van social media
    • Videocollege 12 minuten

    Hoewel inmiddels duidelijk is dat het fenomeen social media een blijvertje is en dat het zijn meerwaarde heeft bewezen, zijn er in iedere organisatie wel twijfelaars te vinden. Zij...

Heeft u een vraag over Social media?

Richard van Berkel

Directeur en adviseur

LVB Networks
Adviseur is nu beschikbaar