Routekaart richting Brexit: what’s next?

13 maart 2019 | Door redactie

Een last-minute oppoetsbeurt van de Brexit-overeenkomst heeft niet mogen baten. Het Britse Lagerhuis heeft namelijk ook de opgepoetste deal tussen premier May en de Europese Unie afgeschoten. De Britten hebben nu nog maar een paar weken de tijd om te voorkomen dat het alsnog tot een ellendige 'no deal'-Brexit komt. Hoe nu verder?

Schrale troost voor premier May is dat de nederlaag niet zo kolossaal was als tijdens de vorige stemming. Maar met 391 stemmen tegen de Brexit-deal en 242 stemmen vóór was de uitslag nog steeds niet echt om over naar huis te schrijven voor de premier.

Twee nieuwe Brexit-stemmingen op de rol

De aanpassingen aan de deal die May eerder deze week nog heeft afgesproken met de EU zetten dus voor het Lagerhuis niet genoeg zoden aan de dijk. Ondertussen tikt de tijd weg tot de geplande Brexit-datum van 29 maart 2019. Is er voor die tijd niets geregeld, dan is de ‘no deal’ de optie die in werking treedt. Nederland heeft voor dat geval al overgangsrecht klaarstaan om fiscale schokken op te vangen. May wil de EU het liefst ‘op een ordentelijke manier’ verlaten. Voor de premier zit er nu niets anders op dan het Lagerhuis de komende dagen te vragen wat de koers dan wél moet zijn. Daarom volgen er twee stemmingen:

  • Woensdag 13 maart over de vraag of er een meerderheid is voor een 'no deal'.
  • Donderdag 14 maart over de vraag of de Britten de EU om uitstel moeten vragen van de Brexit-datum.

Vraag is of EU uitstel van Brexit wil verlenen

Eerder was er in het Lagerhuis geen meerderheid voor de optie ‘no deal’, en dat lijkt nog steeds het geval. Dan zou het er dus op uitdraaien dat de Britten om uitstel gaan vragen in Brussel. Vanuit de EU was meteen na de stemming over de Brexit-deal al te horen dat dit uitstel er alleen komt als de Britten er een goed verhaal bij hebben.
Ook spelen de Europese verkiezingen in mei nog mee. Europa is dan dus ook erg met zichzelf bezig, met campagnes en het kiezen van een nieuw bestuur. Het duurt na de verkiezingen dan zomaar weer een paar maanden totdat het hele Europese besturingsapparaat weer draait. Mogelijk wil de EU dus alleen een kort uitstel verlenen, of juist een heel lang uitstel.

Voorbereiden op ‘no deal’-scenario

En het kán ook nog zijn dat de EU het verzoek om uitstel niet overtuigend genoeg vindt. In dat geval valt het Verenigd Koninkrijk dus weer terug op de ‘no deal’-optie. Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland blijven ondernemers daarom oproepen om zich voor te bereiden op dit scenario. Dat kan onder meer door de ‘Brexit Impact Scan’ te doen en een zogeheten EORI-nummer aan te vragen bij de Douane (zie voor meer voorbereidingsacties dit artikel). Maar liever nog willen de ondernemersorganisaties dat politici koste wat kost voorkomen dat het tot een ‘no deal’ komt.