Geld overmaken binnen vijf seconden en op ieder moment

12 april 2019 | Door redactie

Zeven grote Nederlandse banken werken samen aan de introductie van zogenoemde Instant Payments voor real-time eurobetalingen. Inmiddels is de pilot, die aan het begin van dit jaar startte, ten einde. De uitkomsten daarvan zijn positief en daarom zullen deze banken vanaf nu starten met Instant Payments.

Kenmerkend voor deze nieuwe betaalmethode is niet alleen dat de overboeking binnen 5 seconden plaatsvindt, maar ook dat er 24 uur per dag en 7 dagen van de week geld overgemaakt kan worden, waar banken nu op feestdagen (tool) en in weekends nog gesloten zijn. Gedurende de testperiode zijn er een miljoen van deze overboekingen verwerkt, die telkens binnen de geplande vijf seconden zijn afgerond. Ook handig is dat de betaler een bevestiging krijgt zodra het geld is overgeboekt. Er is geen maximum bedrag vastgesteld voor overboekingen en de veiligheid en betrouwbaarheid van de betalingen zullen aan dezelfde hoge eisen voldoen als de huidige infrastructuur voor interbancair euro-betalingsverkeer.

Het aantal overboekingen neemt toe

Instant Payments geldt voor eurobetalingen naar en tussen rekeningen van Rabobank, SNS, KNAB, ASNBank, Regio bank, ING, Zwitserleven Bank, BLG wonen en ABN AMRO. Ze gelden voor alle transacties via mobiel en internetbankieren en en het IBAN (tool). Sommige banken, zoals Bunq, bieden nu al een snelle betaalmogelijkheid aan, maar die mogelijkheid is nog niet gekoppeld aan de banken die nu starten met Intant Payments. Na verloop van tijd moet het mogelijk zijn ook batch-betalingen via Instant Payments te verrichten. Daarmee zal het aantal overboekingen nog sneller in volume toenemen.

Let op voor nieuwe phishingmails rond Instant Payments

Naast het beschikken over veilige en goede (online) betaalmethoden (tool) is ook de mogelijkheid om snel geld over te kunnen boeken belangrijk voor organisaties. Betalingen (tool) via internetbankieren nemen op dit moment een paar uur in beslag als uw organisatie een bankrekening (tool) aanhoudt bij een andere bank dan de ontvanger. Criminelen weten dat dit een pijnpunt is bij organisaties. Daarom waarschuwt Betaalvereniging Nederland voor phishingmails die mogelijk op de loer liggen: als daarin staat dat er een actie verricht moet worden om de betaling sneller te laten verlopen, is deze mail niet pluis. Organisaties en klanten hoeven namelijk niets te doen om zo’n snelle overboeking te laten lukken.