Standaardlettertype in Word wijzigen

11 april 2019 Door redactie

Het Officeprogramma Word werkt met standaardstijlen. Dat kan handig zijn: de opmaak wordt immers geregeld. Het kan echter ook vrij hinderlijk zijn als het niet de stijl van het bedrijf is en u het bij elk nieuw document handmatig moet aanpassen naar uw eigen huisstijl. Gelukkig is de standaard te wijzigen naar uw eigen stijl.

Het Officeprogramma Word (tools) werkt met standaardstijlen, eigenlijk opmaakprofielen. Wanneer Word wordt opgestart met een leeg, nieuw document, worden de basisinstellingen ook opgestart, waaronder het lettertype. Door in die basisinstellingen het lettertype dat uw bedrijf als huisstijl gebruikt in te stellen, zullen vanaf dat moment alle nieuwe documenten met dit lettertype worden opgestart. Het standaardlettertype instellen doet u als volgt:

 • Ga in het tabblad Start naar de groep Stijlen.
 • Klik met de rechtermuisknop op Standaard. Of als dit niet direct zichtbaar is, klikt u eerst op het pijltje rechts onderaan de stijlengroep, waarna de stijlen uitrollen.
 • Kies voor Wijzigen.
 • Onder Opmaak ziet u het standaard ingestelde lettertype, vaak Calibri 11.
 • Met het uitrolmenu stelt u het lettertype en de grootte van uw keuze in, bijvoorbeeld Arial of Verdana.
 • Selecteer de optie Nieuwe documenten op basis van deze sjabloon.
 • Klik op OK om te bevestigen.

Ook andere instellingen aanpassen

Wilt u meer standaardinstellingen aanpassen, zoals alinea, regelafstand, tabs en teksteffecten? Ook dat is mogelijk via het genoemde scherm. Onder het uitrolmenu Opmaak kunt u naar keuze andere vaste stijlmogelijkheden aanpassen. Bij sommige Word- of Windowsversies (tools) worden de nieuwe instelling pas van kracht na het opnieuw opstarten van het systeem.

 

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

 • Hoe verwijder je Software Manager?

  Onlangs dook een pop-up op met de naam Software Manager en met een vreemde inhoud: een webpagina die niet opgehaald kan worden. Lijkt me niets zinvols, dus wil ik het...

 • Is er een alternatief voor PowerPoint?

  Mijn werknemers en ik hebben een smartphone, iPhone en tablet. Zijn er alternatieven voor PowerPoint om onderweg eenvoudig een presentatie in elkaar te zetten?

 • Wat zijn de PowerPoint-alternatieven?

  Ik houd geregeld presentaties. Daar gebruik ik zonder nadenken PowerPoint voor. Maar eigenlijk vind ik PowerPoint-presentaties maar saai. Zijn er goede alternatievenvoor...

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Softwaretips?

Bouke van Kleef

Innovatiecoaches, trainers, adviseurs, huisstijlspecialisten en programmeurs

AVK
Adviseur is nu beschikbaar