Salarisvak in ontwikkeling: trendonderzoek

18 april 2019 | Door redactie

Wat verandert er in het vak van salarisadministrateur? Dat wil het Nederlands Instituut van Register Payroll Accounting (NIRPA) graag weten. Daarom houdt de stichting voor het vierde jaar op rij een onafhankelijk onderzoek naar de trends in de functie van de payrollprofessional.

De dagelijkse werkzaamheden van de salarisadministrateur veranderen: automatisering maakt dat uitvoerende taken een steeds kleiner deel van het werk zijn terwijl advisering een steeds groter deel is. Wijzigingen in fiscale en arbeidsrechtelijke wet- en regelgeving zorgen ervoor dat salarisadministratie een vak is dat continu in beweging is.

AVG speelt belangrijke rol

Afgelopen jaren heeft de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) voor veel payrollprofessionals een grote rol gespeeld in hun werk. Toch bleek bij het trendonderzoek van 2018 dat veel salarisadministrateurs nog niet voldoende op de hoogte waren van de nieuwe regels en ze daardoor ook niet op de juiste manier toepasten. Ook dit jaar is de AVG daarom weer één van de onderwerpen van het trendonderzoek.

Erkenning en herkenning zijn het doel

De bedoeling van het NIRPA is om het vakgebied van de payrollprofessional meer erkenning en herkenning te geven. Het Trendonderzoek salarisprofessionals is één van de manieren om het inzicht te vergroten. Dit onderzoek levert informatie op over de ontwikkelingen binnen het vakgebied,  de functie van de payrollprofessional en over de kennis en vaardigheden van de doelgroep. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Berenschot en Performa.

Onderzoeksrapport volgt in september

Iedereen die werkzaam is in het salarisvak kan het onderzoek invullen. Dit gebeurt volledig anoniem en de ingevulde gegevens worden uitsluitend voor het onderzoek gebruikt. Aan het eind van het onderzoek kunnen respondenten aangeven dat ze na de presentatie van de resultaten in september het onderzoeksrapport (digitaal) willen ontvangen.De deadline voor het invullen van het trendonderzoek is verlengd naar 15 juni 2019.