Gerechtsdeurwaarders trekken aan de bel

7 mei 2019 | Door redactie

De sector van gerechtsdeurwaarders had in 2018 te maken met een daling in omzet en in werkgelegenheid, is te lezen in het jaarverslag van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). De publiekrechtelijke organisatie geeft ook aan dat de invoering van de initiatieven van de beroepsorganisatie door de overheid maar traag verloopt.

Een gerechtsdeurwaarder (tool) wordt betaald per ambtshandeling, bijvoorbeeld een ontruiming of een beslag. Een deurwaarder brengt daarbij een wettelijk bepaald tarief in rekening bij de schuldenaar. Een gerechtsdeurwaarder die een ontruiming of beslag weet te voorkomen, wordt hier echter niet voor betaald, terwijl hij hier juist voor beloond zou moeten worden, aldus de beroepsorganisatie.

Aangenomen in 2017 maar pas van kracht in 2021 

De KBvG is ook van mening dat de invoering van wetten te lang op zich laat wachten. Een voorbeeld is de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet. De KBvG kwam met een voorstel om de beslagvrije voet (tool), het deel van de inkomsten of uitkering waarop de gerechtsdeurwaarder geen beslag mag leggen, beter te berekenen. Hoewel de wet is aangenomen in 2017 wordt deze pas in 2021 van kracht. De ICT-oplossing van de overheid is namelijk nog niet gereed. 

Minder ontruimingen en minder werk 

In 2018 bleef het aantal uitgevoerde ontruimingen op 5.400. Er waren bijna 10% minder beslagen dan in 2017. De oorzaak daarvan is de aantrekkende economie. Deurwaarders hebben dus minder werk en minder omzet. In 2018 bedroeg de omzet van de sector € 310 miljoen, terwijl dit een jaar eerder nog € 330 miljoen was.

Met de politiek in gesprek 

De KBvG maakt zich zorgen over de toekomst van de Nederlandse rechtsstaat en is bang dat de gerechtsdeurwaarders in de toekomst hun ambt niet meer kunnen uitoefenen. De beroepsorganisatie wil daarom met de politiek in gesprek om samen oplossingen te vinden.

Cijfers van alle gerechtsdeurwaarders 

De conclusies van de KBvG in het Jaarverslag 2018 (pdf) zijn gebaseerd op cijfers van alle gerechtsdeurwaarders in Nederland. Zij zijn verplicht om deze elk jaar aan te leveren. De taak van de KBvG is de bevordering van de vakbekwaamheid en een goede beroepsuitoefening van de leden.