Informele leider ook belangrijk voor aansturing team

8 mei 2019 | Door redactie

Uit de functietitel zal blijken wie de leidinggevende of manager is van een team of afdeling. Toch heeft elke organisatie ook informele leiders. Deze werknemers nemen ongevraagd de leiding als er binnen een team snel geschakeld moet worden of als de manager afwezig is en bepaalde taken niet kan uitvoeren. Hoe zijn deze werknemers te herkennen?

Het is handig om te weten wie binnen het team de informele leider is, want hij kan taken van de leidinggevende overnemen en de manager zal hem soms nodig hebben om iets voor elkaar te krijgen bij de rest van de afdeling. Het antwoord op de volgende vragen helpen bepalen wie binnen een team of afdeling de verborgen leider is:

  • Wie neemt verantwoordelijkheid? Informele leiders doen dit niet bewust, maar nemen verantwoordelijkheid (tool) doordat ze knopen durven door te hakken en risico’s durven te nemen. Ze komen vaak met een oplossing of benoemen taken die helpen om het beslissingsproces te versnellen.
  • Wie weet zichzelf te motiveren? De intrinsieke motivatie van verborgen leiders zorgt ervoor dat zij elke keer weer hun werk goed willen doen en ze hebben manieren om hun motivatie op te krikken als het nodig is.
  • Wie kan anderen motiveren? Als een werknemer zichzelf kan motiveren, kan hij anderen vaak ook aanzetten om de beste resultaten te behalen. Daarmee weet hij het vertrouwen van andere teamleden te winnen.
  • Wie heeft er zelfvertrouwen? De werknemer die weet wat hij kan, wat hij heeft gedaan en daar trots op is, zal zelfvertrouwen uitstralen en moeiteloos zijn boodschap kunnen overbrengen.

Potentiële leiders

Is het zinvol om te achterhalen wie de verborgen rechterhand is van de manager? Jazeker! Sterker nog, zonder deze personen zou de organisatie minder goed presteren. Het is daarom goed om in kaart te brengen wie deze werknemers zijn, maar ook welke werknemers de potentie hebben om een formele leider te zijn.