Boekhoudsoftware in kaart gebracht

13 mei 2019 Door redactie

De 'Gids boekhoudsoftware 2019' is verschenen. Deze publicatie bevat nagenoeg het complete aanbod van standaard boekhoudsoftware en andere digitale toepassingen voor financials op de Nederlandse markt.

De gids, die jaarlijks verschijnt, biedt uitgebreid inzicht in het aanbod van standaard boekhoudsoftware en gerelateerde ontwikkelingen, zoals cloud computing, scannen en herkennen van boekingsdocumenten, elektronisch factureren (tool), elektronisch bankieren en Payment Service Directive 2 (PSD2), Standard Business Reporting (SBR) (tool), het Referentie Grootboekschema (RGS), zelf controlerende administratie met behulp van data-analyse, robotic accounting, Application Programming Interfaces (API's) en blockchain.

Drie doelgroepen 

De gids, uitgegeven door onderzoeksbureau GBNED, kent een onderverdeling naar functionaliteit die mede afhankelijk is van de doelgroep waarvoor een boekhoudpakket op de markt wordt aangeboden. De informatie is toegespitst op drie doelgroepen: zzp'ers en klein mkb, middelgrote bedrijven (mkb) en grote bedrijven (mkb+ en multinationals). Naast enkele algemene pakketgegevens zijn leveranciers gevraagd om de aanwezigheid van bepaalde functionaliteit aan te geven.

Functioneel normenkader

Omdat de term 'boekhoudsoftware' geen eenduidige definitie kent, pleit GBNED al jaren voor een algemeen aanvaard functioneel normenkader, waarmee onafhankelijk beoordeeld kan worden of er sprake is van een boekhoudpakket met de functionaliteit die vandaag de dag van dergelijke software mag worden verwacht. De minimaal vereiste functies voor software die in het mkb in gebruik wordt genomen zijn: kostenplaatsen, budgettering (tool), afschrijvingen, automatische betalingen en elektronische rekeningafschriften.

Basisfunctionaliteit van boekhoudsoftware 

Volgens onderzoeksbureau GNED behoren functies als: elektronische BTW-aangifte via Digipoort, facturen aanmaken en verzenden in UBL-formaat en inkomende factuurverwerking op basis van UBL tot de basisfunctionaliteit van boekhoudsoftware.

Enorm aanbod 

Opvallend in de uitgave van 2019 is het enorme aanbod van standaard boekhoudsoftware voor zzp'ers en klein mkb. Voor de eerste keer wordt in de publicatie aandacht besteed aan het thema ‘Exit strategie’: het beëindigen van actief gebruik van software. Dit speelt als een onderneming besluit om een boekhoudpakket te vervangen.
De ‘Gids boekhoudsoftware 2019’ is gratis op te vragen via www.gidsboekhoudsoftware.nl.

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

 • Financiële administratie
  • Videocollege 20 minuten

  Bij ondernemen hoort het bijhouden van alles wat er in en met uw organisatie gebeurt. Alleen als u goed geïnformeerd bent, valt er werkelijk te sturen. Uw financiële administratie...

 • Werken met de kolommenbalans
  • Videocollege 14 minuten

  De cursus 'Werken met de kolommenbalans' maakt u snel vertrouwd met de kolommenbalans, het afsluiten van het grootboek en de boekingsgang. U leert het onderscheid tussen de proefbalans,...

 • Werken met het grootboek
  • Videocollege 14 minuten

  Na elk financieel feit zou de balans moeten worden aangepast. Dit is echter een zeer omslachtige manier van werken. Hoe moet het dan met de registratie en administratie van financiële...

Heeft u een vraag over Boekhouden?

Hans van der Ven

Adviseur financiële administratie, fiscale zaken en non-profit

Finovion
Adviseur is nu beschikbaar