BOF doet handhavingsverzoek bij AP om real time bidding

21 mei 2019 Door redactie

De praktijk van ‘real time bidding’ ligt onder vuur. Digitaleburgerrechtenorganisatie Bits of Freedom noemt real time bidding privacyschending en heeft de Autoriteit Persoonsgegevens gevraagd hiertegen op te treden.

Bij real time bidding worden een aantal persoonlijke gegevens van de bezoeker van een website gedeeld met advertentiebedrijven. Op basis van die gegevens wordt in een paar milliseconden geautomatiseerd bepaald wat voor advertentie er aan de bezoeker getoond zal worden. De bezoeker weet echter niet dat dit gebeurt, laat staan dat hij weet welke gegevens er worden verzameld, doorgestuurd en aan wie. Dat kunnen tientallen adverteerders per keer zijn, aldus digitaleburgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BOF). Zij heeft de Autoriteit Persoonsgegevens dan ook gevraagd hiertegen op te treden.

Drie AVG-eisen overtreden

Volgens BOF worden hier in ieder geval drie eisen uit de AVG overtreden:

  • transparantie over gebruik en delen van persoonsgegevens;
  • een wettelijke grondslag voor het gebruik, zoals toestemming;
  • zorgen dat betrokken personen zich kunnen beroepen op hun rechten, zoals het recht op inzage of verwijdering.

Als BOF in het gelijk zou worden gesteld, moet de manier waarop real time bidding (video) wordt uitgevoerd, mogelijk worden bijgesteld. De kans dat er iets met het verzoek gedaan wordt, is redelijk groot. Organisaties in Groot-Brittannië, Ierland en Polen deden onlangs een vergelijkbaar verzoek, en ook Spanje, België en Luxemburg sluiten zich bij het initiatief aan.

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Online marketing
    • Videocollege 29 minuten

    Als u een website heeft, wilt u natuurlijk graag dat mensen deze bezoeken. U kunt natuurlijk adverteren via de traditionele printmedia, maar tegenwoordig zijn er efficiëntere middelen....

Heeft u een vraag over Online adverteren?

Richard van Berkel

Directeur en adviseur

LVB Networks
Adviseur is nu beschikbaar