Pas op voor dreigmails van nepgerechtsdeurwaarders

24 mei 2019 | Door redactie

De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) waarschuwt voor oplichters die zich voordoen als deurwaarder. Ze sturen dreigmails of nepaanmaningen. Als uw organisatie zo’n bericht ontvangt, check dan altijd de afzender.

Een gerechtsdeurwaarder (tool) brengt bij een ontruiming over beslag een wettelijk bepaald tarief in rekening bij de schuldenaar. Hij krijgt geen vergoeding als er geen actie ondernomen hoeft te worden. Criminelen die zich voordoen als gerechtsdeurwaarders steken hun nepberichten dan ook direct sterk in: ze dreigen onder meer met dagvaarding, beslaglegging op bankrekeningen en blokkeren van mailaccounts.

Een aanhef als ‘dwangbevel’ verleidt tot actie

Hoe gaan de oplichters te werk? Sommige oplichters sturen een nepbericht, zogenaamd van WhatsApp, met logo en al. Ze zeggen dat het geld gaat kosten om een WhatsApp-bericht te sturen. Of ze melden dat u de app moet updaten. Als u doorklikt vragen ze u uw telefoonnummer in te vullen. Het bericht valt op door teksten als: ‘Voorkom beslag’ of een aanhef met  ‘Dwangbevel’.  Met valse e-mails proberen oplichters gegevens te hengelen phishing (tool), kwaadaardige software te verspreiden of de organisatie  een valse rekening te laten betalen.

Actie naar en door gerechtsdeurwaarderskantoor

Bepaal altijd of het gerechtsdeurwaarderskantoor dat als afzender wordt genoemd, is ingeschreven bij register van gerechtsdeurwaarders (tool). Is dat het geval neem dan contact op met het kantoor en controleer of het bericht daar vandaan komt. Heeft het gerechtsdeurwaarderskantoor het bericht niet verstuurd? Doe dan zo compleet mogelijk aangifte bij de  politie, compleet met alle correspondentie, afschriften van eventuele betalingen en een bewijs van de plaats en de manier waarop u de berichten heeft ontvangen, bijvoorbeeld in uw e-mailprogramma of via WhatsApp. De aangifte kan ook gedaan worden door het gerechtsdeurwaarderskantoor, of door beide gedupeerde partijen. In het laatste geval is het handig de politie te wijzen op beide aangiftes. Gerechtsdeurwaarderskantoren doen er verstandig aan om hun klanten te mailen dat er in hun naam valse berichten verstuurd worden. Op de website van de KBvG is meer informatie (pdf) te vinden over handelen bij deze vorm van cybercrime.