Opletten bij klantenbestand uit faillissement

11 juni 2019 Door redactie

Het lijkt misschien interessant om een klantenbestand over te nemen uit een failliete boedel. Maar dit bestand valt wel onder de AVG en de verantwoordelijkheid voor de persoonsgegevens komt door de aankoop te liggen bij de kopende organisatie.

Bij het afhandelen van de boedel van een failliete onderneming (tools) worden ook wel eens klantenbestanden te koop aangeboden. Logisch, want de curator (tool) moet de boedel afwikkelen en dergelijke bestanden vallen daar ook onder. Er blijkt echter wel verschil van inzicht te zijn over het rekening houden met de AVG. Veel curatoren vinden dat zij daar bij het afhandelen van de boedel niet aan gebonden zijn. Waarschijnlijk is dat geen juridisch juiste opstelling, betoogt het weblog van Solv.

Doelen moeten overeenkomen

De kopende organisatie moet in ieder geval goed opletten. Er kunnen vooral problemen ontstaan als de koper een ander doel heeft met de aangekochte klantgegevens dan het oorspronkelijke doel van de failliete partij. Aangezien de koper verantwoordelijk wordt voor het bestand, is het dus beter dat alleen over te nemen als de doelen overeenkomen. Verder is het belangrijk te controleren of de curator bij de verkoop de juiste afweging heeft gemaakt tussen het afwikkelen van de boedel en de privacy van de betrokken klanten. Hij moet die afweging kunnen onderbouwen. Bij een doorstart moet de curator zorgen dat de belangen van de in het klantenbestand genoemde personen goed worden beschermd.

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • AVG: een introductie
    • Videocollege 14 minuten

    De AVG is vanaf 25 mei 2018 van toepassing en iedere organisatie moet hieraan voldoen. Onderschat niet de aanpassingen die uw organisatie hiervoor moet doen, want het zal een grote...

  • AVG: het sollicitatieproces
    • Videocollege 11 minuten

    Door de AVG gelden er per 25 mei 2018 nieuwe en aangescherpte privacyregels en dat heeft ook invloed op het sollicitatieproces. Deze e-learningcursus gaat dieper in op de nieuwe regels...

Heeft u een vraag over Werken met de AVG?

Jo Weerts

Trainer en presentator

JWinfotainment
Adviseur is nu beschikbaar