Nederlander kent AVG-rechten beter dan gemiddelde EU-burger

14 juni 2019 Door redactie

Nederlanders hebben goed in hun oren geknoopt welke rechten ze hebben gekregen door de inwerkingtreding van de AVG. Ze bevinden zich in de top van het klassement bij een Europees onderzoek naar de bekendheid van bepalingen uit de AVG voor burgers.

Nederlanders weten heel goed dat ze door de inwerkingtreding van de AVG bepaalde rechten hebben gekregen. Een Europees onderzoek door Kantar bevroeg 27.500 Europeanen over 6 bepalingen uit de AVG. Bij vier daarvan scoort de kennis van de Nederlander het hoogst van alle 28 lidstaten. Neem bijvoorbeeld het recht om data op te vragen: 86% van de Nederlanders weet dat dit kan, tegen gemiddeld 65% van de EU-burgers. Dat ze data kunnen laten aanpassen, weet zelfs 80% van de Nederlanders. Europabreed is dat 61%. Slecht nieuws voor Nederlandse reclamemakers: dat je het recht hebt om je af te melden voor digitale (sms- en e-mail)reclame, weet 81% (gemiddeld 59% in de EU). Ook het feit dat je data kunt laten verwijderen, doet het nog goed in Nederland. 77% weet dat, tegen 57% van de Europeanen gemiddeld.

Beoordeling door algoritme

Er zijn ook twee rechten die op dit moment minder leven bij Nederlanders. Ten eerste is dat het recht op een beoordeling door een persoon als een algoritme een onduidelijke of onterechte beslissing heeft genomen. Minder dan de helft van de Nederlanders - namelijk 43% - is hiervan op de hoogte. Dat je je data mag meenemen naar een andere aanbieder (dataportabiliteit) weet 59% van de Nederlanders.

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • AVG: een introductie
    • Videocollege 14 minuten

    De AVG is vanaf 25 mei 2018 van toepassing en iedere organisatie moet hieraan voldoen. Onderschat niet de aanpassingen die uw organisatie hiervoor moet doen, want het zal een grote...

  • AVG: het sollicitatieproces
    • Videocollege 11 minuten

    Door de AVG gelden er per 25 mei 2018 nieuwe en aangescherpte privacyregels en dat heeft ook invloed op het sollicitatieproces. Deze e-learningcursus gaat dieper in op de nieuwe regels...

Heeft u een vraag over Werken met de AVG?

Jo Weerts

Trainer en presentator

JWinfotainment
Adviseur is nu beschikbaar