Financieel specialisten in soorten en maten

2 juli 2019 Door redactie

Door financiële taken, zoals de administratie en de belastingaangifte, uit te besteden aan een accountant of boekhouder kunnen organisaties veel tijdwinst boeken. Om de juiste keuze te kunnen maken voor een dienstverlener moeten zij zich verdiepen in de verschillende diensten van de accountant en de boekhouder, blijkt uit recent onderzoek.

Uit het onderzoek, gebaseerd op 6.525 aanvragen voor financiële dienstverlening, blijkt dat een accountant gemiddeld 78% duurder is dan een boekhouder. Dat komt mede doordat alleen accountants sommige financiële taken mogen uitvoeren. Een voorbeeld is de controleverklaring (tool). Voordat deze kan worden verstrekt moet een accountantscontrole worden uitgevoerd. De gemiddelde prijs van een controleverklaring – voor veel grotere bedrijven wettelijk verplicht – is € 7.758.

Samenstellen van de jaarrekening 

Organisaties zonder controleplicht kiezen vaker voor een beoordelingsverklaring. De gemiddelde prijs daarvoor is € 1.769. Een ondernemer doet daarnaast vaak een beroep op een accountant voor het samenstellen van de jaarrekening (tool). De gemiddelde prijs van een jaarrekening is € 1.803. Een belangrijke conclusie uit het onderzoek is ook dat ondernemers vooral een beroep doen op een specialist voor de financiële administratie.

Eenmanszaken willen boekhouder 

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat de meeste partijen (81%) expliciet vragen naar de hulp van een boekhouder. Dat zijn vooral eenmanszaken (84%). In mindere mate schakelen ook vof’s (4%) en bv’s met een jaaromzet tussen € 100.000 en € 500.000 (3%) de hulp in van een boekhouder.

Prijskaartje van de aangiftes

Voor het indienen van belastingaangiften is fiscale kennis essentieel. Daarom worden zowel accountants als boekhouders hiervoor regelmatig ingeschakeld. Volgens het onderzoek van Ageras, een organisatie die ondernemers in enkele Europese landen helpt om een boekhouder of accountant te vinden, is de duurste aangifte die van de omzetbelasting (gemiddeld € 1.297 per jaar), gevolgd door de aangifte van de vennootschapsbelasting (gemiddeld € 1.199 per jaar). De goedkoopste aangifte is die van de inkomstenbelasting (gemiddeld € 938 per jaar).

Bijlagen bij dit bericht

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

 • Financiële administratie
  • Videocollege 20 minuten

  Bij ondernemen hoort het bijhouden van alles wat er in en met uw organisatie gebeurt. Alleen als u goed geïnformeerd bent, valt er werkelijk te sturen. Uw financiële administratie...

 • Werken met de kolommenbalans
  • Videocollege 14 minuten

  De cursus 'Werken met de kolommenbalans' maakt u snel vertrouwd met de kolommenbalans, het afsluiten van het grootboek en de boekingsgang. U leert het onderscheid tussen de proefbalans,...

 • Werken met het grootboek
  • Videocollege 14 minuten

  Na elk financieel feit zou de balans moeten worden aangepast. Dit is echter een zeer omslachtige manier van werken. Hoe moet het dan met de registratie en administratie van financiële...

Heeft u een vraag over Boekhouden?

MKB Kredietcoach

Diverse adviseurs

MKB-kredietcoach
Adviseur is nu beschikbaar