Werknemer kan deel pensioen straks in één keer opnemen

9 juli 2019 | Door redactie

Eén van de plannen uit het pensioenakkoord is dat werknemers straks bij pensionering een deel van hun pensioen in één keer mogen opnemen. Dit bedrag kunnen zij dan bijvoorbeeld gebruiken om hun hypotheek af te lossen of een mooie reis te maken.

Het kabinet wil dat mensen meer keuzemogelijkheden krijgen voor het opnemen van hun pensioen. In het pensioenakkoord werd daarom al aangekondigd dat werknemers straks maximaal 10% van hun opgebouwde pensioen in één keer kunnen ontvangen. In een brief aan de Tweede Kamer lichtte minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dit onlangs toe. Het opnemen van het bedrag is alleen mogelijk op de datum waarop het pensioen ingaat. Dit kan dus niet al tijdens de opbouwfase van het pensioen. Voor individuele aanvullende pensioenvoorzieningen (de zogenoemde derde pijler) gaat straks een vergelijkbare opnamemogelijkheid gelden. 

Geen verplicht bestedingsdoel

Er komt geen verplicht bestedingsdoel voor het bedrag dat werknemers op de pensioendatum kunnen opnemen. Zij kunnen dit bedrag bijvoorbeeld gebruiken om schulden af te lossen, een huis te kopen of te verbouwen, een auto te kopen of op vakantie te gaan.
Wel geldt als voorwaarde dat de pensioenuitkering die overblijft na opname van het bedrag boven de afkoopgrens uit de Pensioenwet dan wel de Wet verplichte beroepspensioenregeling moet liggen. Op die manier wil het kabinet voorkomen dat mensen met een beperkt pensioen na opname van het bedrag mogelijk helemaal geen pensioenuitkering meer overhouden, omdat ze het resterende deel van de uitkering kunnen afkopen.

Wetsvoorstel in 2020 naar de Tweede Kamer

Minister Koolmees gaat de komende tijd samen met de sociale partners aan de slag met de uitwerking van de maatregelen uit het pensioenakkoord. Hij verwacht het wetsvoorstel waarin de opnamemogelijkheid is geregeld medio 2020 naar de Tweede Kamer te sturen.