Financiën wil aanscherping van beloningsregels

16 juli 2019 | Door redactie

Het is vanaf nu mogelijk om te reageren op het wetsvoorstel Nadere beloningsmaatregelen financiële sector. Het doel van deze nieuwe wet is tweeledig: het tegengaan van verleidingstechnieken op het gebied van beloningen in de financiële sector en het vergroten van het vertrouwen in de sector.

Met een brief aan de Tweede Kamer informeerde minister Hoekstra van Financiën over de start van de internetconsultatie. Het wetsvoorstel van het ministerie van Financiën bevat onder andere de volgende maatregelen:

  • Aandelen die deel zijn van de vaste beloning mogen pas na vijf jaar worden verkocht.
  • Financiële ondernemingen, zoals banken en verzekeraars, zijn verplicht om bij hun beloningsbeleid (tool) meer rekening te houden met hun maatschappelijke positie door van tevoren stakeholders te betrekken bij beloningsvoorstellen (tool).
  • Financiële ondernemingen moeten verantwoording afleggen over de verhouding van de beloningen tot hun maatschappelijke functie.
  • De mogelijkheid tot afwijking van het bonusplafond voor niet-cao-personeel moet worden aangescherpt.

Introductie van de claw back

In een eerdere brief had minister Hoekstra de Tweede Kamer geïnformeerd over de mogelijke introductie van de ‘claw back’. Bestuurders bij banken die staatssteun ontvangen, zouden dan worden verplicht om een gedeelte van hun vaste beloning terug te betalen.

Onderscheid tussen vaste en variabele beloningen 

In vervolg op een maatschappelijke consultatie vroeg de minister de afdeling Advisering van de Raad van State om voorlichting over de Europeesrechtelijke houdbaarheid van de claw back. Vanwege het onderscheid tussen vaste en variabele beloningen is een claw back gericht op al toegezegde en uitgekeerde vaste beloningen juridisch niet houdbaar. Om die reden is besloten om van de introductie van deze regeling af te zien.

Reageren tot en met 30 augustus 2019 

Burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties kunnen via internetconsultatie.nl kennis nemen van de maatregelen en desgewenst input leveren. Belangstellenden kunnen tot en met 30 augustus 2019 reageren.