UWV publiceert WGA-instroompercentages

19 juli 2010 Door redactie

UWV heeft de WGA-instroompercentages in 2009 van ondernemingen met meer dan 250 werknemers gepubliceerd. Voor u is dat een uitgelezen mogelijkheid om te kijken hoe het instroompercentage in uw onderneming zich verhoudt tot het instroompercentage van vergelijkbare werkgevers. Als uw onderneming te klein is om in het overzicht te zijn opgenomen kunt u het gemiddelde instroompercentage van grote werkgevers in uw sector opzoeken. Het landelijk gemiddelde voor alle grote ondernemingen in alle sectoren bedroeg in 2009 0,12%.

Een werknemer die meer dan twee jaar ziek is en nog voor meer dan 20% arbeidsgeschikt is komt in principe in aanmerking voor een WGA-uitkering (Werkhervatting gedeeltelijke arbeidsgeschikten). Voordat het zover is verwacht UWV wel dat u alle mogelijke inspanningen heeft verricht om de werknemer weer volledig aan de slag te laten gaan. UWV publiceert ieder jaar de instroom vanuit grote ondernemingen in de WGA. Het doel van het openbaar maken van deze cijfers is om ondernemingen aan te zetten om goed hun best te doen om dit instroompercentage zo laag mogelijk te houden. Werknemers die in 2009 instromen in de WGA zijn in 2007 ziek geworden. Daarom hebben de cijfers betrekking op ondernemingen die in 2007 gemiddeld meer dan 250 werknemers hadden. Deze ondernemingen zijn onderverdeeld in 69 sectoren. Per sector staat ook een gemiddelde instroom. Werknemers die na twee jaar ziekte minder dan 20% arbeidsgeschikt zijn en instromen in de IVA (Regeling inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten) zijn niet meegenomen in het percentage.

WGA-instroompercentages downloaden

U vindt op de website van UWV een uitgebreid document (pdf) met de instroompercentages in 2009 van alle grote werkgevers. Daarnaast kunt u een toelichting (pdf) op deze cijfers downloaden. Daarin kunt u onder meer lezen dat UWV verwacht dat eind 2010 nog zo’n 600.000 werknemers arbeidsongeschikt zijn in Nederland. Dat is het laagste percentage arbeidsongeschikten in 25 jaar.