Weet wat u moet doen bij een hartstilstand

17 november 2009 Door redactie

Jaarlijks krijgen ongeveer 1.600 werknemers een hartstilstand op het werk. In uw organisatie kan dit dus ook een keer gebeuren. En als uw organisatie een sportvereniging is, kan het ook gebeuren dat iemand op het sportveld getroffen wordt door een hartstilstand. Zorg ervoor dat u dan weet wat u moet doen!

Om werkgevers, werknemers en vrijwilligers bewust te maken van het risico op hart- en vaatziekten én te zorgen dat zij goed voorbereid zijn als iemand op de werkvloer of op het sportveld een hartaanval krijgt, is onlangs de campagne 'Hart voor de zaak' gestart. Eén van de speerpunten van de campagne is de verkoop van de zogeheten 'Heartcase'. In uw organisatie kunt u deze goed gebruiken, want de Heartcase bestaat uit een Automatische Externe Defibrillator (AED), een AED-training voor zes werknemers uit uw organisatie en zes oefenpoppen voor reanimatie. Bovendien gaat de opbrengst naar het onderzoek naar hart- en vaatziekten.

Seconde

Zorg er verder voor dat er altijd één of meer bedrijfshulpverleners (BHV'ers) aanwezig zijn, die precies weten hoe zij moeten handelen bij een hartstilstand. Want in zo'n situatie is elke seconde van levensbelang. En in de praktijk blijkt een AED onmisbaar te zijn, want met behulp van zo'n apparaat is er een veel grotere kans dat het slachtoffer de hartstilstand overleeft.