De OR heeft instemmingsrecht bij de RI&E

2 mei 2011 Door redactie

De RI&E is voor u geen onbekend terrein. U heeft er in uw werkzaamheden misschien wel dagelijks mee te maken. Maar wist u ook dat de ondernemingsraad van uw organisatie een dikke vinger in de pap heeft als het gaat om de RI&E? Zij heeft namelijk instemmingsrecht bij alle wijzigingen die betrekking hebben op deze RI&E.

In de Wet op de ondernemingsraden (WOR) staat in artikel 27 dat de ondernemingsraad instemmingsrecht heeft als de werkgever wijzigingen doorvoert die betrekking hebben op de arbeidsomstandigheden, het ziekteverzuim of het re-integratiebeleid. Dat betekent dat het instemmingsrecht van de ondernemingsraad ook van toepassing is op besluiten die betrekking hebben op het opstellen, wijzigen of intrekken van de RI&E, het plan van aanpak of de jaarlijkse evaluatie ervan.

Initiatiefrecht bij arbodeskundigheid

Ook geldt het instemmingsrecht voor de inrichting en omvang van de eigen arbodeskundigheid in uw organisatie. Komt de ondernemingsraad verbeterpunten tegen, dan kunnen de OR-leden deze tijdens het halfjaarlijkse overleg met de werkgever naar voren brengen. De OR hoeft overigens niet te wachten tot dit overleg gaat plaatsvinden; zij kan ook gebruikmaken van het initiatiefrecht en al eerder zelf met een voorstel komen. In beide gevallen is de kans aanwezig dat ook u wordt uitgenodigd voor de vergadering. U bent tenslotte de arboprofessional!

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)?

Dick van Deventer

Advocaat arbeidsrecht

Valegis Advocaten
Adviseur is nu beschikbaar