Tot 1 juni uitstel aangifte VPB aanvragen

9 mei 2011 Door redactie

U heeft tot 1 juni aanstaande de tijd om digitaal aangifte te doen van uw vennootschapsbelasting. Lukt dat niet, dan moet u voor die tijd uitstel vragen om een boete te voorkomen. U heeft dan tot 1 november 2011 de tijd om alsnog uw aangifte in te dienen. Wilt u langer uitstel dan de gebruikelijke periode van 5 maanden? Dan moet u uw verzoek om uitstel motiveren. Bij een gebroken boekjaar gelden andere data.

Aan de hand van uw aangifte stelt de Belastingdienst uw aanslag vast. Ook dit jaar heeft u een aangiftebrief ontvangen waarin staat hoe u uw aangifte digitaal kunt doen. Dit kan op drie manieren:

  • U doet aangifte via de website van de Belastingdienst.
  • U gebruikt aangiftesoftware met een bepaalde opbouw en mogelijk in XBRL-formaat.
  • Uw accountant of belastingadviseur regelt uw aangifte. 

Boete voor verzuim van aangifte doen

Aangezien het controlethema van de Belastingdienst ‘tijdig doen van aangifte’ is, kunt u ervan uitgaan dat de fiscus extra let op wanneer u uw aangifte doet. Is het niet op tijd binnen, dan ontvangt u een herinnering en eventueel een aanmaning. Binnen tien werkdagen na de dagtekening van de aanmaning moet u alsnog aangifte doen, anders krijgt u een verzuimboete. Voor het eerste verzuim is dit € 2.460, maar bent u vaker te laat met aangifte doen, dan kan het oplopen tot maximaal
€ 4.920 per verzuim. De standaardboete van € 226 voor het eerste verzuim geldt niet voor uw vpb-aangifte, maar alleen voor de inkomstenbelasting.  

Proefabonnement BV Rendement