Langer doorwerken met het vitaliteitspakket

13 juli 2011 Door redactie

Stukje bij beetje wordt er meer bekend over het vitaliteitspakket, dat ervoor moet zorgen dat werknemers niet meer vervroegd uit dienst treden. Makkelijker gezegd dan gedaan, want de werknemers die langer moeten doorwerken dan ze in eerste instantie dachten, moeten dat natuurlijk wel op een gezonde manier kunnen doen. Er moet dus iets tegenover staan. Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in een brief naar de Tweede Kamer uitleg gegeven.

Door het vitaliteitspakket (pdf) kunnen werknemers niet meer met vervroegd pensioen. Een initiatief dat moet voorkomen dat de verwachte tekorten op de arbeidsmarkt beperkt blijven. Maar dat mag natuurlijk niet ten koste gaan van de oudere werknemers. Volgens minister Kamp zijn mensen duurzaam inzetbaar als ze tijdens hun carrière investeren in hun gezondheid en in scholing. Met andere woorden: ouderen zullen, als zij zich kunnen blijven ontwikkelen, gezonder en vitaler zijn, waardoor zij hun werk goed uitvoeren en gemotiveerd blijven. Moeten oudere werknemers van baan wisselen, dan zijn ze ook sneller in staat om aan de eisen van de nieuwe functie te voldoen. Ze worden dus flexibeler. Minister Kamp wil dat met verschillende maatregelen bereiken.

Nieuwe spaarregeling

U kon al eerder lezen over het plan om de huidige spaarloon- en levensloopregeling te herzien. Het spaartegoed van de vitaliteitsregeling kunnen oudere werknemers inzetten om scholing te betalen en periodes te overbruggen waarin ze zonder loon zitten. Zodoende kunnen deze ouderen makkelijker hun baan behouden of een nieuwe baan vinden. Daarmee komen de huidige spaarloon- en levensloopregeling wel te vervallen.

Mobiliteitsbonus ten gunste van ouderen

Minister Kamp wil de werkgeversorganisaties niet tegen zich in het harnas jagen. Hij zal hen ook tegemoet moeten komen. Hij hoopt dat onder andere met de mobiliteitsbonus te doen. Werkgevers kunnen hiermee een bonus ontvangen als zij een 55-plusser in dienst nemen. Als het gaat om een 55-plusser met een uitkering, krijgt hij zelfs een nog hogere bonus.