Pas de werktijden aan voor de ramadan

21 juli 2011 Door redactie

Elk jaar nemen veel moslims deel aan de ramadan. Tijdens deze periode mogen zij tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten, drinken, roken en seks hebben. Toch gaat het werk in uw organisatie gewoon door. Hoe geeft u uw werknemers de gelegenheid om deel te nemen aan deze vastenperiode?

De ramadan valt volgens de westerse kalender ieder jaar op een ander moment. Dit komt omdat de ramadan plaatsvindt in de negende maand van de islamitische kalender, maar een islamitisch jaar elf dagen korter is dan een zonnejaar. Dit betekent dus dat de ramadan in de loop van de jaren in elk seizoen kan vallen. Dit jaar is de ramadan van om en nabij maandag 1 augustus tot en met donderdag 1 september.     

Lichamelijke klachten door vasten

De vastenperiode kan een behoorlijke invloed hebben op het functioneren van uw werknemers. Zo is een lege maag vaak niet bevorderlijk voor het concentratievermogen en kunnen werknemers last krijgen van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid. U zou daarom kunnen kijken of het mogelijk is om de werktijden van uw werknemers tijdelijk aan te passen aan de vastenperiode, zodat zij op de momenten dat zij mogen eten, daar ook gelegenheid voor hebben.

Vastentijden Amsterdam en omgeving

In de onderstaande tabel kunt u vinden van hoe laat tot hoe laat er gevast wordt tijdens de ramadan. Deze tijden gelden voor Amsterdam en omgeving. In andere regio’s kunnen andere vastentijden gelden, afhankelijk van de zonsopgang en zonsondergang. Wilt u de gebedstijden van een andere regio weten, dan kunt u die meestal opvragen bij een lokale moskee.

Ramadan