Op maandag geen post meer

12 augustus 2011

Kijk je altijd uit naar de post? Bereid je dan voor op een postloze maandag. PostNL wil namelijk af van de plicht om op maandag post te bezorgen. De kosten daarvoor zouden niet in verhouding staan tot de hoeveelheid post. Bedrijven versturen immers niets in het weekend!

Het betekent echter niet dat er helemaal niets meer op maandag bezorgd wordt. De pakketdienst blijft je pakketjes wel afleveren op maandag. Ook medische correspondentie en rouwkaarten kun je op maandag blijven verwachten, omdat die met de pakketdienst mee kunnen. Dat er op de maandag zo weinig post is, komt ook door het feit dat persoonlijke post nog maar weinig verstuurd wordt – afgezien van de feestdagen. Daarnaast wordt veel post niet meer via de envelop verstuurd, maar via de e-mail, zowel door bedrijven als door particulieren. 

Mogelijk duurdere postzegel

De Tweede Kamer bepaalt nu of PostNL ook echt mag stoppen met het bezorgen op maandag. De Kamer schrijft namelijk het takenpakket van het postbedrijf voor, dat daarvoor de opbrengsten van de postzegel ontvangt. PostNL wil het tarief van de postzegel ook nog eens verhogen, maar of dat doorgaat, bepaalt de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (Opta). PostNL zit door de lagere hoeveelheid post niet meteen met het handen in het haar, want met de verdere doorbraak van internetwinkelen is het aantal verstuurde pakketten explosief gestegen.