Opnemen spaarloon kan al in 2012

13 oktober 2011 Door redactie

In tegenstelling tot eerdere berichten uit het Belastingplan 2012 kunnen u en uw werknemers het spaarloontegoed al in 2012 onbeperkt en onbelast opnemen. Doet u nog niet mee met de spaarloonregeling, stap dan snel in want er valt nu makkelijk een fiscaal voordeel te behalen.

Met de spaarloonregeling kunt u jaarlijks maximaal € 613 belastingvrij sparen. Dit geld zet u dan op een geblokkeerde bankrekening en zal na vier jaar vrijvallen. U hoeft het bedrag op deze rekening in principe niet aan te geven in box 3 als inkomen uit sparen en beleggen, omdat er een vrijstelling voor geldt. In het Belastingplan 2012 is echter opgenomen dat het kabinet de spaarloon- en levensloopregeling afschaft en dat hiervoor in de plaats het vitaliteitssparen komt.

Fiscaal voordeel

In het Belastingplan 2012 was opgenomen dat u het spaarloon per 1 januari 2013 vrij kon opnemen. Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft nu echter bekendgemaakt dat u het gehele tegoed al vanaf 1 januari 2012 kunt opnemen. U mag er echter ook voor kiezen om het spaarloon op de normale manier te laten doorlopen. Het tegoed blijft dan gewoon gedurende vier jaar op de geblokkeerde bankrekening staan. Mocht u nog niet meedoen met de spaarloonregeling dan is dit misschien nog een goed moment om in te stappen. Door dit jaar nog maximaal € 613 in te leggen kunt u makkelijk een fiscaal voordeel behalen. Op basis van de overgangsregeling mag u dit bedrag begin 2012 namelijk weer laten vrijvallen en bespaart u € 200 tot € 300 aan belasting. Het bedrag moet u ook voor die korte periode wel op een geblokkeerde bankrekening zetten.