Nieuwe Europese koopovereenkomst op komst

20 oktober 2011 Door redactie

Uw onderneming kan straks waarschijnlijk gebruikmaken van één Europese koopovereenkomst. Een voorstel van de Europese Commissie moet ervoor zorgen dat ondernemingen in verschillende landen van de Europese Unie (EU) straks gebruik kunnen maken van één gemeenschappelijk Europees verkooprecht.

Op dit moment moet uw onderneming bij activiteiten over de grens rekening houden met de regels in dat land en dus ook met de regels ten aanzien van een koopovereenkomst. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat uw onderneming straks kan kiezen om een gebruikersvriendelijke Europese overeenkomst te gebruiken. Het is dus zeker geen verplichting. Dit zou het handelen met het buitenland wel eenvoudiger moeten maken.

Voordelen

Voor uw onderneming kan deze nieuwe regeling de volgende voordelen opleveren:

  • Al de ondernemingen in de EU gaan één gemeenschappelijke regeling voor overeenkomstenrecht toepassen. Dit neemt een hoop onzekerheid weg, omdat uw onderneming niet langer rekening hoeft te houden met verschillende regels voor overeenkomsten.
  • Uw onderneming heeft minder transactiekosten, omdat uw onderneming zich niet hoeft aan te passen aan verschillende nationale regelingen.
  • Voor kleine en middelgrote ondernemingen moet het makkelijker worden om over de grens te handelen.

De EU-lidstaten en het Europees Parlement moeten nog wel kijken naar dit voorstel. De oude regels blijven dus nog even van toepassing.