Pensioenfondsen geven betere informatie

2 december 2011 Door redactie

De meeste pensioenfondsen en -verzekeraars voldoen aan de wettelijke informatieverplichting. Dit is de conclusie van het Self Assessment pensioenuitvoerders 2011, uitgevoerd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Belangrijke onderdelen zijn het versturen van start- en stopbrieven en het Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Vergeleken met de meting van drie jaar geleden is er een hoop verbeterd.

Pensioenuitvoerders zijn wettelijk verplicht om hun deelnemers te voorzien van informatie. Binnen drie maanden na indiensttreding moet de werknemer een startbrief ontvangen waarin alle noodzakelijke informatie staat over de nieuwe pensioenregeling. Bijna alle pensioenfondsen zijn op tijd met het versturen van de brief, maar bij de verzekeraars is slechts een derde er op tijd bij. Het merendeel van de pensioenuitvoerders is nu ook aangesloten bij mijnpensioenoverzicht.nl, waarover u eerder al kon lezen in het bericht ‘Wat houdt u netto over van uw pensioen?’. De AFM heeft de pensioenuitvoerders ondertussen op de hoogte gesteld van de vereiste verbeteringen.

Ook uw bestuurder heeft een informatieplicht

Uw bestuurder heeft een informatieplicht naar de werknemers toe. Als OR ziet u er natuurlijk op toe dat de werkgever zich houdt aan deze plicht. Maar daar houdt uw verantwoordelijkheid niet op! Controleer vanuit uw OR ook of de pensioenuitvoerder waar uw organisatie mee samenwerkt voldoet aan zijn informatieplicht.