Nieuw systeem voor bijtelling bestelauto

19 december 2011 Door redactie

U gaat straks meer belasting betalen als u met de bestelauto meer privékilometers gaat rijden. Met een speciaal kastje in uw bestelauto gaat de fiscus dan bijhouden hoeveel privékilometers u maakt. De bijtelling wordt dan afhankelijk van het aantal privékilometers. Dit blijkt uit signalen van het ministerie van Financiën. Het nieuwe systeem zou 1 januari 2013 in moeten gaan.

In het bericht ‘Extra optie voor rittenregistratie bestelauto’ kon u lezen dat het kabinet bezig was met proeven om de bijtelling afhankelijk te maken van het werkelijke aantal privékilometers. Om dit systeem in te voeren is wel een geautomatiseerde rittenregistratie noodzakelijk. Het ministerie van Financiën is op dit moment bezig met het testen van de daarvoor benodigde kastjes. Daarnaast moet het ministerie nog een inventarisatie maken van het gemiddeld aantal privékilometers dat iemand met een bestelauto rijdt. De resultaten moeten in september 2012 bekend zijn, zodat invoering per 1 januari 2013 mogelijk is.

Rittenregistratie verdwijnt

Waarschijnlijk zullen er drie tot vier tariefgroepen komen. Afhankelijk van het aantal privékilometers betaalt u dan een hogere bijtelling. Door dit systeem kan op termijn de rittenregistratie verdwijnen.