Verhoging BTW-tarief op komst?

2 februari 2012 Door redactie

Het kabinet is hard op zoek naar mogelijkheden om extra te bezuinigen en verhoging van het BTW-tarief maakt daarbij een grote kans blijkt uit bronnen rond het kabinet. Het kabinet denkt aan een verhoging van het hoogste BTW-tarief naar 20% of zelfs 21%. De kans is daarnaast aanwezig dat voor restaurantbezoeken en tijdschriften het hoge tarief gaat gelden, hiervoor geldt nu het lage tarief van 6%.

In maart zal het kabinet gaan onderhandelen over de benodigde extra bezuinigingen. Een verhoging van het BTW-tarief lijkt een goede mogelijkheid om de inkomsten van de overheid te verhogen. Op basis van geruchten uit Den Haag blijkt echter dat deze verhoging waarschijnlijk geen gevolgen heeft voor het lage tarief van 6%. De BTW op onder andere levensmiddelen zal dus niet gaan wijzigen. Het kabinet gaat echter wel kritisch kijken naar de goederen en diensten, die nu onder het lage tarief vallen. Hierdoor vallen bepaalde goederen en diensten zoals restaurantbezoeken en tijdschriften mogelijk straks onder het hoge tarief. 

Europees gezien

Een verhoging van het BTW-tarief van 19% naar 20% of 21% is Europees gezien ook helemaal niet zo gek. Veel Europese landen hebben vanwege de bezuinigingen ook al het BTW-tarief verhoogd. Zo heeft Frankrijk recent het tarief verhoogd van 19,6% naar 21,2%. Een verhoging van de Nederlandse BTW ligt dan ook erg voor de hand. Het is nu wachten op de uitkomst van de onderhandelingen in maart over deze bezuinigingen.

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

  • BTW berekenen bij betalingskorting?

    Onze onderneming geeft afnemers een betalingskorting als zij de factuur contant afrekenen of uiterlijk binnen 14 dagen betalen. Over welk bedrag moet ik BTW berekenen?

  • Moeten we BTW berekenen over de VOG?

    Onze opdrachtgever betaalt de kosten van een VOG (Verklaring omtrent gedrag) rechtstreeks aan de gemeente. Maar wij als payrollorganisatie houden dit bedrag in bij de...

  • Hoe BTW bij omzetbonus verwerken?

    In het eerste kwartaal van dit jaar wil ik één van mijn trouwe afnemers een omzetbonus verstrekken. Kunt u mij aangeven hoe het zit met de BTW over deze...

Heeft u een vraag over Aangifte BTW?

Hans Broekhuis

Adviseur financiële administratie, fiscale zaken en non-profit

Finovion
Adviseur is nu beschikbaar