CBP wil boete voor lekken klantgegevens

14 februari 2012 Door redactie

De klantgegevens die u in de loop der jaren verzameld heeft, bewaakt u natuurlijk met uw leven. Niet alleen omdat u niet wilt dat de concurrent met uw data aan de haal gaat, er is ook nog zoiets als ‘privacy’. Toch gaat het bewaken van het adressenbestand niet altijd goed. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) wil bedrijven die actief zijn op internet kunnen beboeten als zij de beveiliging van hun adressenbestand niet op orde hebben.

Het lekken van uw adressenbestand probeert u natuurlijk met man en macht te voorkomen. Maar dat zullen ze bij KPN en Bavaria ongetwijfeld ook gedacht hebben. Toch kwamen onlangs de klantgegevens van deze bedrijven op straat te liggen. Genoeg reden voor het College Bescherming Persoonsgegevens om te pleiten voor een boetesysteem als uw bedrijf niet zorgvuldig omspringt met de beveiliging van klantgegevens. Momenteel mag het CBP alleen dreigen met een dwangsom, en is het daadwerkelijk uitdelen van boetes voorbehouden aan andere waakhond OPTA.

Meldplicht voor lekken data

Volgens het CBP zijn er ook andere wetten in de maak die het u allemaal niet gemakkelijker maken. Zo is het goed mogelijk dat er een meldplicht komt voor het lekken van klantgegevens. Boetes voor het niet nakomen hiervan, zijn zeker niet mals: het bedrag kan oplopen tot wel twee ton. Ook op Europees niveau is hierover onlangs een wetsvoorstel gedaan. Daar wordt zelfs gesproken over boetes die oplopen tot € 1 miljoen of 2% van de totale jaaromzet van het bedrijf dat de regels met voeten heeft getreden.

Proefabonnement Marketing Rendement