Bereken hoeveel jouw pensioenkorting is

23 maart 2012

Je kunt er nu eenvoudig achterkomen wat de gevolgen voor je pensioenuitkering zijn nu verschillende pensioenfondsen hebben aangekondigd in 2013 te gaan korten op de pensioenuitkeringen. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft hiervoor onlangs de Pensioenkortingberekenaar gelanceerd.

Diverse pensioenfondsen hebben onlangs aangegeven dat ze volgend jaar de pensioenuitkeringen gaan korten. Daarbij zijn verschillende percentages genoemd, wat mogelijk bij jou voor verwarring zorgt. Het Nibud wil dit voor je verduidelijken. Hiervoor hoef je alleen maar een paar gegevens in te vullen, zoals de naam van het pensioenfonds en het percentage of bedrag van de vermoedelijke korting. Vervolgens zie je welk netto-effect dit op je pensioenuitkering heeft. Een korting van bijvoorbeeld 5% betekent namelijk niet meteen dat jouw totale pensioeninkomen daalt met 5%.

Daadwerkelijke korting eind 2012 duidelijk

Je hoeft niet bang te zijn dat je AOW-uitkering ook minder wordt. Het gaat hier puur om de aanvullende pensioenen, al beïnvloedt dat natuurlijk nog steeds je totale pensioenuitkering. Houd er wel rekening mee dat pas aan het einde van dit jaar duidelijk is of er in 2013 daadwerkelijk gekort gaat worden.