Een VOG zet jouw gedrag zwart op wit

17 april 2012

Voor het uitoefenen van sommige beroepen is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) verplicht, bijvoorbeeld als je tijdens je werk te maken hebt met vertrouwelijke gegevens, kwetsbare personen, geld of goederen. Sinds 1 januari 2012 kun je een VOG online aanvragen. De online variant is goedkoper dan de traditionele. Voor beide varianten geldt echter wel dezelfde procedure voor de afhandeling en beoordeling.

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) (ook wel bewijs van goed gedrag genoemd) geeft aan dat er op basis van je gedrag geen bezwaar is om een bepaalde functie uit te oefenen. Is er een bezwaar, dan ontvang je geen VOG. Solliciteer je op een nieuwe baan, dan kan de werkgever je vragen om een VOG. Voor sommige beroepen is het zelfs wettelijk verplicht om een VOG te hebben om de functie uit te mogen oefenen. Dit geldt bijvoorbeeld voor onderwijzers, gastouders en taxichauffeurs.

Aanvraagformulier inleveren bij de afdeling burgerzaken

Bij de traditionele variant van de VOG krijg je een aanvraagformulier van je werkgever. Hierop heeft hij dan al ingevuld met welk doel hij de aanvraag indient en hij heeft het formulier ondertekend. Vervolgens kun je dit formulier verder invullen en inleveren bij de afdeling burgerzaken van de gemeente waar je staat ingeschreven. Dit kost je € 30,05. Geeft de gemeente geen VOG af, dan krijg je jouw geld niet terug. Het bedrag is namelijk een vergoeding voor het in behandeling nemen van je aanvraag, niet voor de VOG zelf.

De online-VOG is sneller en goedkoper

Vraag je de VOG online aan, dan hoef je niet persoonlijk langs te gaan bij de gemeente. Dat scheelt je dus tijd. Het is echter ook goedkoper, deze variant kost je namelijk maar € 24,44. Je potentiële werkgever krijg toegang tot het deel van de webapplicatie dat hij moet invullen. Vervolgens krijg jij een mail met een link waarmee je toegang krijgt tot het deel dat jij moet invullen. Hiervoor moet je inloggen met je DigiD. Zorg dus dat je die gegevens bij de hand hebt! Nadat je hebt betaald via Ideal wordt je aanvraag in behandeling genomen. Ben je het niet eens met de beslissing, dan moet je binnen zes weken een bezwaar indienen.

Gerelateerd aan dit nieuwsartikel

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)?

Hans Broekhuis

Adviseur financiële administratie, fiscale zaken en non-profit

Finovion
Adviseur is nu beschikbaar