Harde aanpak van Europese belastingparadijzen

20 april 2012 Door redactie

Er moet in Europa een einde komen aan het gebruik van zogenoemde brievenbus-bv’s. Daarnaast moeten de landen in Europa het bankgeheim afschaffen en is een aanscherping nodig van de boekhoudregels voor internationale ondernemingen. Het Europees Parlement wil deze zaken aanpakken en zo het doorsluizen van winsten naar belastingparadijzen voorkomen.

In Nederland maken 20.000 bedrijven gebruik van een brievenbus-bv. Het gaat vaak om grote multinationale ondernemingen en buitenlandse artiesten, die op deze manier profiteren van de fiscale regelingen in Nederland. Dit doen ze door het oprichten van een brievenbus-bv. Deze bv is de hoofdvestiging van de onderneming. De echte werkzaamheden verricht de onderneming in een ander land. De multinational profiteert zo wel van het gunstige Nederlands belastingklimaat.

Grote gevolgen Nederland

Volgens het Europees Parlement lopen de Europese lidstaten door fraude en ontduiking elk jaar circa € 1.000 miljard mis aan belastingopbrengsten. Het is dan ook de bedoeling om het doorsluizen van winsten naar belastingparadijzen hard aan te pakken. Het Europees Parlement hoopt dit te bereiken door bovengenoemde maatregelen. Als de plannen doorgaan dan heeft dat grote gevolgen voor Nederland. De Belastingdienst zal namelijk € 1,5 miljard aan belastingopbrengsten mislopen en er zullen duizenden banen gaan verdwijnen. De Europese Commissie komt begin juni met concrete plannen.

Proefabonnement Fiscaal Rendement