Financiering voor export is nu wel betaalbaar

20 juni 2012 Door redactie

Ondernemers kunnen sinds 1 juni 2012 gemakkelijker aan een financiering komen om kapitaalgoederen te exporteren. De exportkredietgarantieregeling uit 2009 wordt namelijk herzien. De herziene regeling moet voorkomen dat Nederlandse exporteurs orders mislopen, omdat zij geen financiering kunnen krijgen. Atradius Dutch State Business zal de regeling namens de Staat uitvoeren. De regeling loopt in elk geval tot en met 31 december 2014.

De ministerraad heeft met de herziening ingestemd op voorstel van minister De Jager van Financiën en staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. In vergelijking met buitenlandse concurrenten kunnen Nederlandse exporteurs van kapitaalgoederen steeds moeilijker aan een betaalbare financiering komen. In de herziene regeling kunnen investeerders een volledige garantie van de Staat krijgen.

Risico's zijn transparant

Banken kunnen hiermee hun kapitaalverschaffers een product bieden waarvan de risico’s transparant zijn en zij bovendien de zekerheid krijgen over de terugbetaling van de lening. Vanaf de afgifte van een garantie is de betrokken bank gehouden aan voorwaarden die het risico op uitbetaling van de garantie door de staat tot een minimum beperkt. Exportfinanciering voor de lange termijn kan nu sneller tot stand komen. Het aanvraagformulier voor een exportkredietgarantie kunt u aanvragen op de website van Atradius.

Proefabonnement FA Rendement