AED, daar redt u levens mee!

16 augustus 2012 Door redactie

Heeft u werknemers of vrijwilligers met hartproblemen? Of komen er regelmatig grote groepen mensen bij u over de vloer? Dan is het wellicht verstandig een AED, ofwel een Automatische Externe Defibrillator, aan te schaffen. Daarmee kunt u levens redden!

De AED is een handzaam apparaat, waarmee omstanders door middel van elektrische stroomschokken de hartslag van een bewusteloze weer kunnen helpen op gang te brengen. Iedereen kan en mag een AED gebruiken zonder daarvoor eerst een cursus te hebben gevolgd. Maar soms zijn mensen bang om het verkeerd te doen en juist meer schade aan te richten. Zorg daarom voor goede voorlichting! Hang het apparaat bovendien op een duidelijk zichtbare, en goed bereikbare plaats. Daarmee stimuleert u dat werknemers het apparaat ook daadwerkelijk gebruiken in geval van nood. 

Nederlandse AED’s voldoen aan wettelijke verplichtingen

De kosten voor aanschaf en onderhoud van een AED lopen uiteen. Aanschafprijzen liggen tussen de € 1.000 en € 3.000, afhankelijk van het merk en de functionaliteiten. Een eenvoudig type is vaak voldoende. De AED’s die in Nederland op de markt zijn, voldoen aan de nationale en internationale wettelijke verplichtingen.